Borut Mekina

24. 7. 2015  |  Mladina 30  |  Politika

Pakt s hudičem

Kako v Sloveniji zmagujejo najbolj sprevržene zamisli multinacionalnih korporacij

Igor Šoltes je edini slovenski poslanec v evropskem parlamentu, ki je glasoval proti nadaljevanju pogajanj

Igor Šoltes je edini slovenski poslanec v evropskem parlamentu, ki je glasoval proti nadaljevanju pogajanj
© Davor Škrlec

Kako multinacionalne korporacije, ta utelešenja najmočnejših zasebnih interesov, pritiskajo na Slovenijo? Odgovor: Ni jim treba. Najboljši pritisk je tisti, ki ga ni. Korporacije so najuspešnejše tedaj, ko lahko svoje ideje »udomačijo« ali ko si začnejo domači odločevalci predstavljati, da so to v resnici njihove zamisli. Zadnji primer smo lahko videli ta mesec, ko je ljubljanska Ekonomska fakulteta predstavila domnevno »svoj« predlog zdravstvene reforme. Torej, predlog »Ekonomske fakultete«, kot smo lahko brali. V resnici ga seveda finančno podpirajo Ameriška gospodarska zbornica (AmCham), ameriške farmacevtske družbe, ki poslujejo v Sloveniji, slovenske zasebne zdravstvene zavarovalnice ter zdravniška in lekarniška zbornica.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.