Borut Mekina

4. 9. 2015  |  Mladina 36  |  Politika

Grožnja? Ali ljudje?

Politiki so bili prvi, ki so iz beguncev naredil pošasti

Napis uprave v Azilnem domu v Ljubljani leta 2005

Napis uprave v Azilnem domu v Ljubljani leta 2005
© Matej Leskovšek

Ko je pred petnajstimi leti v Slovenijo zadnjič prišlo večje število prosilcev za mednarodno zaščito iz Afrike, so bili ti označeni za kriminalno »hordo«, ki ogroža slovenska dekleta in »naše« otroke. V Ljubljani je nastala »Šišenska civilna iniciativa«, ki je protestirala proti beguncem, nastanjenim v azilnem domu ob Celovški cesti. Njihov vodja Bojan Oblak je tedaj razlagal, da se »predvsem zdravstveno šibki občani bojijo izbruha ebole ali kakšne druge epidemije«. Danes seveda vemo, da nič od tega ni bilo res, epidemij ni bilo, policija ni zaznala povečane »kriminalitete«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.