Volkswagen zaradi kršitev okoljske zakonodaje izgubil 15 milijard dolarjev tržne vrednosti

Delnice trenutno največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov Volkswagwen so padle za 17 odstotkov, zaradi česar je podjetje izgubilo 15 milijard dolarjev tržne vrednosti. To je posledica prevare na testih emisij avtomobilov na dizelski pogon v ZDA. Volkswagen je zdaj zaradi kršitev okoljske zakonodaje v postopku preiskave. Izdelal naj bi računalniški program, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med normalno vožnjo pa se omejitev izklopi. Podjetje je to na ameriškem trgu počelo sedem let. Kazni, ki jih bo Volkswagnu izrekla Agencija za zaščito okolja (EPA), lahko nanesejo okrog 18 milijard dolarjev.

Volkswagen so na laži ujeli okoljevarstveniki, ki so želeli s testiranjem emisij dokazati, da so lahko tudi dizelski motorji prijazni okolju in spodbuditi ostale proizvajalce naj sledijo Volkswagnovemu vzoru. Mednarodni svet za čisti transport je potem odkril, da vozila v resnici med vožnjo izpustijo v ozračje 40 odstotkov več škodljivih snovi, kot to dovoljujejo standardi EPA, ki so v ZDA glede dizla višji od evropskih. Okoljevarstveniki so podjetje prijavili EPA in kalifornijskim regulatorjem.

Prodaja Volkswagnovih avtomobilov na dizelski pogon je v ZDA zdaj ustavljena, odpoklicati pa jih bo treba približno pol milijona. Gre za Volkswagnove jette, hrošče, golfe in passate letnika 2014 in 2015 ter Audije A3, letnike od 2009 do 2015. Na škandal se je z zaskrbljenostjo odzval tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest, pri preiskavi sodeluje pravosodno ministrstvo ZDA, zaslišanja pa že napovedujejo tudi v kongresu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.