Intervju: Dr. Orest Jarh

Novinar Mladine Staš Zgonik je sogovornika dr. Oresta Jarha, nekdanjega direktorja Tehniškega muzeja Slovenije (TMS), vprašal ali je v Beogradu kakšen predmet, za katerega bi bili sami pripravljeni zamenjati katerega od avtomobilov. »Najbolj me žulijo ostanki Rusjanovega letala. A jih zelo težko zahtevamo nazaj, ker se je usodni polet zgodil tam,« je odgovoril nekdanji direktor TMS.

Ja, pa je res čudno, da je nekdanji direktor pozabil na letalo KB-6 Matajur, izdelek ljubljanske tovarne letal, ki so ga Celjani nekoč odpisali in odstopili Srbom in je danes razstavljen v letalskem muzeju v Beogradu. Ob novinarskem vprašanju se gospod dr. Orest ni spomnil na letalo, s katerim smo ga nekaj let gnjavili, tudi prek spletne strani Opensoaring in osebno, saj je jadralska spletna stran nekoč nastajala v isti stavbi, kot je deloval TMS. Seveda se zastavlja vprašanje, ali so ostanki Rusjanovega letala res pomembnejši od KB-6, ki ni imel samo simbolnega pomena, pač pa je z njim rasel rod slovenskih letalcev. Upamo lahko, da je bil odgovor dr. Oresta Jarha v Mladini samo spodrsljaj in ne posledica njegovega osebnega odnosa do slovenske letalske zgodovine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.