Borut Mekina

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Družba

Podprimo Janša TV!

Delnice lahko kupite na Pošti Slovenije

Rešitelji slovenskega medijskega sveta

Rešitelji slovenskega medijskega sveta

Že ta teden bo mogoče v poslovalnicah Pošte Slovenije kupiti delnice novega medija, ki povsem odkrito nastaja pod sponzorstvom stranke SDS. Gre za radio, televizijo in spletni portal pod imenom Nova24TV, ki nastaja pod geslom »Prvi v službi resnice«. Ali kot pravi Janez Janša v popotnici novemu mediju: »Kako naj demokracija deluje, če ne poznamo resnice?«

Kot je ta teden povedal predsednik upravnega odbora novega podjetja Aleš Hojs, naj bi bila letos poleti »skupina ljudi ocenila, da je medijski prostor enostranski. In da je treba Sloveniji pokazati še drugo plat.« Zato upajo, da bodo v 45 dneh prodali dovolj delnic po sto evrov, da bodo dosegli skupno vsoto tri milijone evrov in si tako zagotovili zagonski kapital. Poleg Hojsa v upravnem odboru sedijo še Božo Predalič, Janez Štuhec, Andrej Kregar in Aleš Primc.

Kregar, izvršni direktor novega medija, je sicer tudi lastnik podjetja VPK. Temu je ob koncu mandata prve vlade Janeza Janše uspel veliki met – tedanji direktor TV Slovenija Jože Možina in generalni direktor Anton Guzej sta s Kregarjem podpisala pogodbo v višini 1,7 milijona evrov za 110 delov nadaljevanke Strasti. Zaradi vrste zapletov, nasprotovanja urednika kulturno-umetniškega programa Janija Virka, predvsem pa iz finančnih razlogov so nato snemanje predčasno končali.

Odgovorni urednik novega medija Uroš Urbanija napoveduje velike spremembe. Pravi, da bo ta medij v Sloveniji odpiral prostor razprave, da bodo novinarji zavezani resnici in kritiki oblasti, v prospektu, ki spremlja prodajo delnic, pa je mogoče celo prebrati, da naj bi Nova24TV postala »najbolj vplivna profesionalna televizija« s svojo dopisniško mrežo, ki bo med drugim prenašala »reportaže kongresov in drugih shodov s komentiranim vodenjem«. Novinarji naj bi bili na terenu, od koder se bodo oglašali z gosti v živo.

Denar za novi medij je doslej prispevalo 70 ljudi: 5000 evrov je vložil med drugimi brat Janeza Janše Rajko Janša, delavski direktor v Slovenskih železnicah Albert Pavlič je vložil 3000 evrov, Peter Peterka 2500, poslanec SDS Andrej Šircelj 2000, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič sta dala tisočaka, poslanci SDS pa večinoma po 500 evrov.

Spletni portal naj bi zaživel že ta teden, televizija pa bo začela poskusno oddajati 1. decembra. Marsikdo se gotovo sprašuje, kakšen bo ta medij, kakršnega v Sloveniji še ni bilo, po vsebini. Ni pa težko predvideti ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.