Peter Petrovčič

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Politika

Z ustavo prepovedano, v praksi dovoljeno

Diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti naj bi bila z ustavo dovolj jasno prepovedana. Zakaj potem ustavni sodniki vedno znova razmišljajo, ali to drži ali ne?

Parada Ponosa v Ljubljani leta 2014

Parada Ponosa v Ljubljani leta 2014
© Borut Krajnc

Slovenski ustavni sodniki se odločajo, ali dovoliti referendum o izenačitvi pravic istospolnih s pravicami, ki jih že imajo vsi drugi, ali ne. Odločajo se, ali začasno zaustaviti razvoj človekovih pravic na tem področju ali ne. Zakaj so pravice istospolno usmerjenih sploh vprašljive, če se vsi strinjajo, da ustava že danes prepoveduje diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti? Ali obstajajo razlogi proti spremembi ustave, ki bi eksplicitno in nedvoumno prepovedala diskriminacijo gejev in lezbijk samo zaradi njihove spolne usmerjenosti? Potem tovrstnih dilem morda niti ne bi bilo.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.