Staš Zgonik

 |  Mladina 43  |  Politika

Protest proti realnosti

Slovensko kmetijstvo

Kmečki punt na ljubljanskem Trgu republike

Kmečki punt na ljubljanskem Trgu republike
© Anže Malovrh, STA

Ko so se kmetje prejšnji konec tedna v več slovenskih mestih zbrali na protestih zaradi nizkih odkupnih cen pridelkov, ki ogrožajo njihovo preživetje in ne pokrijejo niti stroškov pridelave, je bilo jasno, proti čemu protestirajo, ni pa bilo povsem jasno, proti komu je bil protest usmerjen. Proti predelovalcem in trgovcem, ki se v želji po maksimiranju dobička in zagotavljanju dovolj nizkih cen za ohranjanje konkurenčnosti ne ozirajo na zaslužek kmetov? Proti Evropski uniji, ki je z odpravo mlečnih kvot povzročila povečanje ponudbe in s tem znižanje odkupnih cen enega redkih kmetijskih proizvodov, ki jih v Sloveniji več pridelamo, kot porabimo? Proti državam EU, ki so uvedle ukrepe proti Rusiji, ta pa je v povračilo prepovedala uvoz njihovih živil in s tem povzročila tržne presežke? Proti kmetijskemu ministru Dejanu Židanu, ki ne stori dovolj za preživetje slovenskega kmeta? Ali morda proti nam, potrošnikom, ki smo za živila slovenskega izvora sicer večinoma pripravljeni plačati nekaj več, a ima tudi naša narodna zavednost pač finančne meje?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.