Peter Petrovčič

23. 10. 2015  |  Mladina 43  |  Svet

Zablode in dejstva o Romih

Begunci so zunanji sovražnik Evrope, Romi pa notranji

Razmere so za napad na manjšine – tudi ali še posebej na Madžarskem in tudi ali predvsem zaradi begunske krize – ugodnejše kot kadarkoli. Potem ko je Madžarska z gradnjo ograje na meji »rešila« vprašanje beguncev, so znova na vrsti Romi. Tamkajšnji pravosodni minister Laszlo Trocsanyi je v ponedeljek govoril v Bruslju in opozoril na nevarnost, da bi evropski in madžarski Romi postali tarča radikalizacije in tuji borci v džihadističnih skupinah v Siriji.

V odgovor na vprašanje, kako naj bi se ravno evropski Romi, ki so skorajda izključno pripadniki rimskokatoliške cerkve, pridružili skrajnim islamističnim gibanjem, so na pravosodnem ministrstvu pripravili nekakšno pojasnilo, da gre pač za deprivilegirano družbeno skupino, te pa so navadno bazen, iz katerega skrajneži najlaže črpajo nove ljudi. In dodali nekakšno opravičilo, da gre za ministrove poglede in da za zdaj glede tega »še ni bila opravljena nobena analiza«. Prav zato, ker gre, tudi na Madžarskem, za eno najbolj marginaliziranih družbenih skupin, bi morali biti visoki politični funkcionarji, še posebej, če gre za ministra, previdnejši v izjavah …

Na povedano so se odzvali v vodilni evropski organizaciji za varstvo pravic Romov European Roma Rights Centre, ki ima sedež prav v glavnem mestu Madžarske. Javnost in ministra Trocsanyija so spomnili na deset dejstev o madžarskih Romih.

Da so Romi del madžarske družbe že od 14. stoletja. Da je 7,49 odstotka madžarskega prebivalstva romskega rodu. Da vsi madžarski Romi govorijo madžarsko, le za 17 odstotkov je to drugi jezik. Da so med madžarsko revolucijo v letih 1848–39 odločno stopili na stran Madžarov. Da so številni Romi sodelovali v revoluciji leta 1956. Da so bili kljub temu žrtve holokavsta, po vojni pa so opravljali najslabše plačana dela. Da je danes zaposlenih samo 26 odstotkov za delo sposobnih madžarskih Romov. Da živijo predvsem na območjih, kjer ni služb. Da je njihova pričakovana življenjska doba deset do 12 let krajša kot pri preostalem madžarskem prebivalstvu. Da so bili madžarski Romi tudi nedavno žrtev pogromov (2008 in 2009), ki so se končali s smrtjo petih Romov, 55 jih je bilo ranjenih. Da je izpričano protiromska skrajno desna stranka Jobbik na zadnjih volitvah v parlament dobila 20 odstotkov glasov. In navsezadnje, da je celo madžarsko vrhovno sodišče dopustilo segregacijo romskih otrok v cerkvenih šolah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.