Staš Zgonik

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Družba

Ebola

Pravkar končana epidemija

Pokopališče za žrtve ebole v Sierri Leone

Pokopališče za žrtve ebole v Sierri Leone
© Profimedia

Čakajte, kaj se ni epidemija ebole dogajala lani? Ne, tudi letos je za posledicami okužbe umrlo več kot 3300 ljudi, skupna številka je že presegla 11 tisoč. A kolikor časa je svet potreboval, da se je zavedel resnosti epidemije, tako hitro smo na Afriko spet pozabili, takoj ko so razmere postale malenkost manj dramatične. Se sploh še kdo spomni, da smo aprila letos celo v Sloveniji imeli sum okužbe, a je bil s testi ovržen?

Število novih okužb se je zaradi ustreznega ukrepanja zdravstvenih delavcev letos neprestano zmanjševalo, epidemijo jim je do konca leta uspelo zajeziti. V Gvineji so zadnji primer zaznali konec oktobra. Sierra Leone je bila že novembra razglašena za državo, v kateri je bil prenos virusa ustavljen. V Liberiji sta zadnja dva okužena bolnika bolnišnico zapustila v začetku decembra.

A za Liberijo je bilo to že četrti izbruh. Že maja so razglasili konec epidemije, pa se je virus trikrat znova pojavil. Težava je v tem, da se lahko še več mesecev skriva v delih telesa, v katerih ga imunski sistem ne more doseči, med drugim v očeh in testisih, s čimer je omogočen spolni prenos. Zaradi tega imajo ljudje, ki so preživeli okužbo, danes velike težave s stigmo potencialnega prenašalca okužbe.

Epidemija je spet pokazala, kako malo je zahodnemu svetu mar za Afriko, dokler tamkajšnje težave ne motijo našega življenja, prav tako pa smo ob njej ugotovili, kako hitro in učinkovito se je mogoče spoprijeti s hudimi težavami, ko začne teči voda v grlo. Prav zdaj potekajo klinične raziskave kar treh različnih cepiv proti eboli, vse kažejo spodbudne rezultate. Zelo verjetno je, da se tako obsežna in dolgotrajna epidemija ebole ne bo nikoli več ponovila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.