Neža Mlakar, STA

 |  Svet

Charlie Hebdo ob obletnici napada s provokativno naslovnico

© Tomaž Lavrič

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo bo prvo obletnico terorističnega napada na svoje uredništvo obeležil s posebno izdajo. Revija bo izšla v milijon izvodih, na njeni naslovnici pa bo podoba bradatega krvavega moža, ki predstavlja boga, na ramenih pa nosi kalašnikovko. Podobo bo spremljal napis »Leto dni kasneje: Morilec še vedno na begu«.

Posebna izdaja bo izšla v sredo zvečer, na predvečer obletnice napada, v katerem sta z Al Kaido povezana brata Cherif in Said Kouachi ubila 12 ljudi, od tega osem članov uredništva tednika. O napadu smo poročali tudi v Mladini.

Charlie Hebdo je, skupaj s še nekaterimi drugimi evropskimi revijami, z objavo karikatur preroka Mohameda sicer v preteklosti večkrat povzročil razburjenje in jezo v muslimanskem svetu. Tudi po napadu je s provokativnimi vsebinami nadaljeval. Teden dni kasneje je recimo izšla revija z naslovnico, na kateri je bil prerok Mohamed s solzo v očeh in z napisom »Vse je odpuščeno«. Prodali so kar 7,4 milijona izvodov, medtem pa so v več muslimanskih državah potekali protesti.

V posebni izdaji revije naj bi bila po podatkih Guardiana vključena tudi zbirka karikatur petih ustvarjalcev revije, ki so preminuli v napadu. Objavili pa bodo tudi jezen uvodnik karikaturista Laurenta Sourisseauja, ki je prevzel upravo tednika po napadu, v katerem zagovarja sekularizem. V uvodniku tudi obtožuje vse, ki so si želeli, da bi revija propadla izključno zato, ker si je upala posmehovati religioznemu. Sourisseau je sicer bil v napadu tudi sam hudo ranjen.

Marcel Štefančič Jr., ki je pred enim letom pisal o tem, kako vojna proti terorju ustvarja samo še nove teroriste, je takrat o napadu na Charlie Hebdo zapisal: »Pokol v uredništvu revije Charlie Hebdo je sprožil zelo živahno javno razpravo: je šel Charlie Hebdo predaleč, je bil v karikiranju islama islamofobičen in rasističen, je karikiral vse religije enako, krščansko, židovsko in islamsko, ali pa je bil selektiven in je največje žaljivke prihranil za islam, se je pri karikiranju krščanstva bolj samocenzuriral kot pri karikiranju islama? Dalje: kdo je bolj pretiraval, Charlie Hebdo ali teroristi, je treba res do smrti braniti pravice tega, s katerim se ne strinjaš, je Charlie Hebdo mučenik svobode govora, je Zahod »pametnejši« in »superiornejši« od Vzhoda, ker ima svobodo govora? Dalje: je bil Charlie Hebdo slavilec svobode govora ali slavilec vojne proti terorju, je bilo to, kar so islamistični fanatiki storili v Parizu, res hujše od tega, kar Zahod počne v muslimanskem svetu? In tako dalje.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.