Hitri postopki za revne, sojenje privilegij bogatih?

Enakosti pred zakonom v kazenskem postopku ni več. Z denarjem je mogoče kupiti pravico. Oziroma – brez denarja je dostop do pravice precej bolj omejen.

Upokojeni brigadir Tone Krkovič in predsednik SDS Janez Janša v družbi »dragega« odvetnika Francija Matoza na sojenju v zadevi Patria

Upokojeni brigadir Tone Krkovič in predsednik SDS Janez Janša v družbi »dragega« odvetnika Francija Matoza na sojenju v zadevi Patria
© Borut Krajnc

Dolga desetletja je v Sloveniji ne glede na politični sistem veljalo, da ima vsakdo pravico do poštenega sojenja. Danes ni več tako. Vsaj v praksi ne. Slovenija v tem pogledu, v negativnem smislu, res še ni Amerika, je pa na poti do tja. Več kot tretjina obdolžencev je namreč obsojena, ne da bi sploh videla sodnika. Če ga že vidijo, pa jim izreče zgolj kazensko sankcijo. Ni pa to edini problem. Klasični sodni postopek namreč posledično postaja privilegij bogatih in vplivnih. Ti imajo poleg tega na voljo še možnost barantanja s tožilstvom v zameno za nižjo kazen. Priznanje krivde in hitra obsodba pa preostaneta na voljo vsem drugim.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.