Staš Zgonik

5. 2. 2016  |  Mladina 5  |  Politika

Zdaj gre zares

Še korak bliže regulaciji uporabe konoplje

Velika izbira konoplje v eni izmed trgovin v ameriški zvezni državi Kolorado

Velika izbira konoplje v eni izmed trgovin v ameriški zvezni državi Kolorado
© Profimedia

Odkar sta bila državni zbor in vlada na začetku leta 2014 z državljansko peticijo prisiljena v širšo razpravo o omilitvi nesmiselno stroge obravnave uporabe konoplje za medicinske in rekreativne namene, se področje razvija razmeroma hitro. Že junija isto leto je vlada s spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog omogočila uporabo derivatov konoplje v medicinske namene. Na začetku leta 2015 so lekarne začele prodajati prva takšna zdravila.

Maja 2015 je Združeni levici uspelo s pobudo o legalizaciji pridelave in predelave industrijske konoplje v prehranske namene, hkrati pa je napovedala še dva nadaljnja koraka, legalizacijo uporabe v medicinske, nato pa še v rekreativne namene. A čeprav so vložitev zakonodajnih predlogov načrtovali za julij 2015, jih do danes še niso predstavili. »S prvim od njiju, ki se nanaša na legalizacijo konoplje v medicinske namene, se intenzivno ukvarjamo in je že pri koncu,« so povedali v poslanski skupini.

A so jih prehiteli Socialni demokrati. Ti so prejšnji teden v koalicijsko usklajevanje poslali svoj predlog zakona o regulaciji konoplje. Predlog, ki so ga spisali, ima dve različici. Po prvi bi bila proizvodnja in prodaja dovoljeni izključno lekarnam, pri čemer bi bila dostopnost konoplje v medicinske namene zagotovljena na podlagi zdravniškega recepta, za prodajo v rekreativne namene pa bi morala soglasje dati ministrstvo za zdravje in tudi lokalna skupnost. Enkratni nakup bi bil omejen na 10 gramov, toliko bi znašala tudi največja količina, ki bi jo bilo dovoljeno imeti v lasti. Druga različica predloga zakona predvideva še možnost domačega gojenja omejenega števila sadik konoplje.

Podpora katerikoli verziji predloga še nikakor ni zagotovljena. V Združeni levici mnenja o predlogu SD še nimajo, a kot pravijo, »podpiramo vse poskuse regulacije na tem področju«.

Tisti z največ vpliva se do njega še niso opredelili. V največji stranki SMC bodo skoraj zagotovo počakali na mnenje ministrstva za zdravje, to pa bo glede na dozdajšnje izkušnje po vsej verjetnosti negativno. Previdno negativni so tudi prvi odzivi strokovnjakov, češ zakaj bi dali monopol nad prodajo lekarnam ali zakaj bi bila količina omejena na 10 gramov.

Ni pomembno, kdo prvi vloži zakonski predlog, in ni pomembno, kako popoln je ta predlog. Je pa zelo pomembno, da tematika, ki je v zadnjih dveh letih dobila velik zagon doma in po svetu, tega ne izgubi. K temu pa lahko pripomoreta prav vsak zakonski predlog in razprava, ki mu sledi.

V ameriški zvezni državni Kolorado bodo v kratkem objavili končne podatke o prodaji konoplje v medicinske in rekreativne namene v letu 2015. Leta 2014 je vrednost prodaje znašala 700 milijonov dolarjev, lani se je glede na podatke za prvih 11 mesecev približala milijardi dolarjev, davčni prihodki pa so presegli 150 milijonov dolarjev, pri čemer je več kot 30 milijonov predvidenih za naložbe v šole.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.