Marjan Horvat

5. 2. 2016  |  Mladina 5  |  Družba

Prepovedana Generacija

Uprava Prve mariborske gimnazije prepovedala dijaško gledališko predstavo

Prepovedana predstava mariborskih dijakov

Prepovedana predstava mariborskih dijakov
© Janez Klenovšek

Sredi letošnjega januarja je bila premiera predstave Generacije, ki so jo pod režisersko taktirko Tina Grabnarja, diplomanta AGRTF, uprizorili dijaki Gledališke šole, ki deluje v okviru mariborske Prve gimnazije. Predstava je sestavljena iz 22 prizorov, v katerih so dijaki na podlagi svojih izkušenj tematizirali problematiko odsotnosti oziroma nezmožnosti dialoga med pripadniki različnih generacij.

V njej dijaki pogumno razgaljajo svoja čustva, opazke in mnenja o starejši generaciji, tudi o starših, politikih in učiteljih. Prav te pa je (z)motila vsebina, saj so se dijaki v enem izmed prizorov brezkompromisno lotili njihovega pedagoškega dela in pri tem uporabili prave priimke; te so sicer ustvarjalci kmalu po premieri odstranili iz predstave. »Da bi bila predstava verodostojna in da bi neposredno nagovarjala, smo ohranili priimke učiteljev, vendar je bil to korak predaleč. Zato je s šole prišel pritisk. Takoj smo sprejeli kompromis in sporno vsebino odstranili,« je za Večer povedal režiser Grabnar.

Največ učiteljskega gneva se je sprva zlilo na vodjo Gledališke šole Tjašo Klanjšček Bohinec, ki je tudi podravnateljica gimnazije. »Ljudje so užaljeni in imajo to pravico. A nič ni bilo narejeno osebno, želja je bila izpoved generacije,« je v Večeru dejala Klanjščkova. Toda ravnatelj Herman Pušnik je predstavo, navkljub odstranitvi priimkov, odpovedal. Zakaj? »Po posvetu z ustvarjalci je bilo ugotovljeno, da bi lahko obstajala prevelika korelacija med prvo in drugo izvedbo, zato smo se odločili, da se predstava umakne,« je povedal za RTV Slovenija.

Dijaki so razočarani. »Ni nam vseeno, da se je to zgodilo, ker smo za predstavo porabili veliko časa. Nam se v samem procesu ni zdelo nič narobe, morda gledalci to drugače dojemajo,« je dejala dijakinja in igralka Ajda Godec, njen kolega Luka Kuhta pa je dodal, da »bi bila cenzura dovolj, saj želimo še naprej uprizarjati predstavo«.

Predstava, ki pogumno in nujno artikulira mnenje mladih, je na gimnaziji torej prepovedana. Morda bo našla mesto na odrih zunaj nje, saj so dijake in režiserja podprli uveljavljeni igralci in reži-

serji, ki so v preteklosti sodelovali z mariborsko Gledališko šolo. Več kot 60 nekdanjih članov in mentorjev Gledališke šole je v javnem pismu zapisalo, da mora ta šola »ostati prostor svobodnega gledališkega ustvarjanja, razvijanja kritične misli in celostnega gledališkega opismenjevanja mladih«, saj je »postala ena najpomembnejših valilnic ne samo najboljših gledaliških ustvarjalcev, temveč tudi pronicljivih, angažiranih in uspešnih posameznikov …«

Še ostreje se je v Večeru odzval Jernej Lorenci, eden najboljših slovenskih režiserjev. Po njegovem je »dati že v startu mladim v gledališču takšno popotnico, sramotno, uničujoče, nespoštljivo … Vsaka oblast – tudi ravnatelj ali profesor – ki ne premore kritične distance bodisi ironije na svoj račun, si ne zasluži svoje pozicije.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.