Izak Košir

5. 2. 2016  |  Mladina 5  |  Družba

Nova lepljenka

Prekopirali seznam najokrutnejših vladarjev, nato dodali še Tita

»Številni vladarji v zgodovini so se … posluževali terorja. Veliko bi si jih zaslužilo omembo na seznamu okrutnih vladarjev, ki so odgovorni za številna nedolžna življenja. Predstavljamo 10 najslabših med najslabšimi po našem izboru,« so zadnji januarski dan zapisali na spletnem portalu Nova24TV, ki je v večinski lasti članov stranke SDS.

Čeprav je novinar/-ka z začetnicama M. P. zapisal/-a, da gre za njihov izbor, to ne drži. Članek je skoraj v celoti prekopiran s portala Wonderlist.com, kjer ga je pod naslovom 10 Most Cruel Rulers Ever in History sestavil neki Ejaz Khan. Omembe vira na spletni strani Nova24TV.si ni nikjer.

Na Khanov seznam so se po vrsti uvrstili (od »najmanj« do »najbolj« okrutnega): Idi Amin, Atila, Džingiskan, Pol Pot, Vlad Tepeš, Ivan Grozni, Adolf Eichmann, Leopold II. Belgijski, Adolf Hitler in Josip Stalin. Na seznam Nove24TV pa: Tito, Idi Amin, Atila, Džingiskan, Pol Pot, Ivan Grozni, Vlad Tepeš, Leopold II. Belgijski, Adolf Hitler in Josip Stalin. Z izvirnega seznama je na spletni strani Nova24TV.si izginil Adolf Eichmann, nekoliko pa so spremenili tudi vrstni red.

Dodanega Tita so kljub »zadnjemu« mestu opremili z največjo fotografijo in največ besedila, v njem pa so brez sklicevanja na zgodovinske vire zapisali: »Med vojno je njegova partizanska vojska sodelovala pri pobojih nedolžnih kmetov, obrtnikov in drugih razrednih sovražnikov. Po vojni je bilo maščevanje še hujše … Skupno je odgovoren za preko 600 tisoč pobitih nasprotnikov komunizma na tleh Jugoslavije.«

Grozot zločinov med vojno in po njej ne želimo zmanjševati, so okrutni, nedojemljivi, a poseg, ki si ga je privoščila Nova24TV, spominja na manipulacijo, kakršna je bila tista, ko je pred slabimi petimi leti SDS na svoji spletni strani objavila dokument iz arhiva RS, za katerega se je kasneje izkazalo, da je sestavljen iz delov različnih dokumentov. SDS je želela z zlepljenim arhivskim gradivom prikazati, da naj bi bil takratni predsednik republike Danilo Türk lagal o obveščenosti glede bombnega atentata v Velikovcu leta 1979. Šlo je za očitno manipulacijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.