Peter Petrovčič

12. 2. 2016  |  Mladina 6  |  Družba

Nov nacionalistični izpad

Sokolski dom v Novem Mestu ponovno tarča domoljubov

Svastika in keltski križ na pročelju sokolskega doma v Novem mestu

Svastika in keltski križ na pročelju sokolskega doma v Novem mestu
© Tamara Prešeren

Nad Sokolskim domom v Novem mestu so se že drugič v kratkem času znesli »pravi domoljubi«. Prvič (na božični dan) so v poslopje najstarejšega narodnega doma na Slovenskem, kjer deluje umetniški kolektiv, ki med drugim zbira pomoč za begunce in je v preteklosti organiziral tudi različne dobrodelne dražbe in recimo zbiranje pomoči za žrtve poplav v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, odvrgli molotovko. Tokrat pa so ga popisali z rasističnimi gesli in nanj narisali svastiko, simbol nacistov, in keltski križ, simbol neonacistov. Pustili pa so tudi opozorilo: »Sporočilo ognjevito, tokrat bilo v milost je ovito. Naslednjič pa ostal bo le še kamen, vse ostalo bo pogoltnil plamen. Asche zu asche!«

Napadi na Narodni dom v Novem mestu imajo enako simbolno sporočilo kot fašistični požig Narodnega doma v Trstu leta 1920. Molotovka in kljukasti križ sta, kot je nedavno zapisal Mladinin novinar Jure Trampuš, odraz sovraštva, utemeljenega na rasnih in drugih predsodkih, odraz fašizma. Več kot 70 let po koncu druge svetovne vojne bi morala do teh dejanj veljati ničelna toleranca. Ker ni tako, se vsa dežela spreminja v valilnico sovraštva. Če država ne zna preganjati in obsoditi sovraštva in nasilja, slednja postaneta njen konstitutivni del.

Ob tem ne smemo pozabiti, da je bilo tudi gradbišče Islamskega kulturnega centra v Ljubljani nedavno že dvakrat tarča enako nestrpnih »domoljubov«, ki so tja odvrgli svinjske glave in svinjsko kri, kar pomeni eno večjih žalitev za muslimane, ki ne jedo svinjskega mesa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.