Izak Košir

 |  Mladina 17  |  Politika

Tankova »napaka«

Poslanec SDS je glasoval za zakon o partnerski zvezi

Jože Tanko

Jože Tanko
© Borut Krajnc

Državni zbor je s 54 glasovi za in 15 proti sprejel zakon o partnerski zvezi, ki za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, a brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve. Predlog novega zakona je dan po padcu decembrskega referenduma o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih vložil takrat še nepovezani poslanec, zdaj pa poslanec SMC Jani Möderndorfer. Za zakon so glasovali vsi prisotni poslanci iz SMC, Združene levice, SD, DeSUS, nepovezani poslanec Bojan Dobovšek … in, presenečenje, poslanec SDS Jože Tanko, sicer vodja poslanske skupine SDS. Tako je glasoval, čeprav je njegova stranka večinsko glasovala proti s 13 glasovi, sedem poslancev SDS pa zaradi takšnih ali drugačnih razlogov oziroma odsotnosti ni glasovalo.

V javnosti so se pojavila številna ugibanja – od tega, da se Tanko v nizu odhodov iz SDS morda oddaljuje od stranke, do tega, da se je mogoče preprosto zmotil in pritisnil na napačen gumb.

V SDS sicer uradno menijo, da pomeni sprejetje omenjenega zakona teptanje volje volivcev, ki so decembra lani na referendumu zavrnili novelo zakona. Stranka Janeza Janše je takrat trdno in neomajno podpirala tabor PROTI oziroma društvo Za otroke gre, ki ga vodita Metka Zevnik in Aleš Primc. Ta je po »zmagi« na referendumu napovedal, da bo DZ predstavil novelo zakona, tu ga je prehitel Möderndorfer z novelo zakona, ki je bila sedaj sprejeta.

Gre sicer za umetnost mogočega, tudi nekateri v skupnosti LGBT menijo, da je sprejeti zakon »bolje kot nič«, drugi, da gre za še en »nesprejemljiv kompromis«. Po Möderndorferjevih besedah je decembrski referendum pokazal, da družba še ni pripravljena na izenačitev vseh pravic istospolnih partnerjev, zato je treba »področje urejati postopoma«. Sodeč po glasovanju se s tem strinja tudi Jože Tanko.

Ta se na naše klice, da bi nam pojasnil, ali je namerno ali nenamerno glasoval za novelo, ni odzval.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.