Izak Košir, STA

20. 5. 2016  |  Družba

Džamija v Ljubljani dobila konico na minaretu

Prva faza gradnje islamskega versko-kulturnega centra se počasi, a vztrajno bliža koncu. Danes so na tamkajšnjem minaretu postavili še betonsko konico, s čimer je dosegel višino 40 metrov. Mufti Nedžad Grabus je sicer pred dnevi ob obisku gradbišča napovedal, da bi lahko center odprli jeseni 2017.

Islamski versko-kulturni center so začeli graditi pred nekaj več kot letom dni, mufti pa meni, da bi lahko s prvo fazo gradbenih del končali letošnjega septembra. Kot je dejal, ko si je gradbišče ogledal v spremstvu ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovega zagrebškega kolega Milana Bandića, bi lahko prve molitve v mošeji opravili jeseni prihodnje leto. Dodal je, da so mislili center odpreti nekaj mesecev prej, a so izzivi pri gradnji veliki.

Kot je dejal v sredo, ko si je gradbišče ogledal v spremstvu ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovega zagrebškega kolega Milana Bandića, bi lahko prve molitve v mošeji opravili jeseni prihodnje leto. Dodal je, da so mislili center odpreti nekaj mesecev prej, a so izzivi pri gradnji veliki.

Trenutno so sicer v grobem dokončani izobraževalni in upravni del, umivalnica, stanovanjski objekt ter vsi podzemni deli, kjer bodo parkirišča, telovadnica in restavracija. Glede finančnih sredstev islamska skupnost tudi pri gradnji druge faze računa na pomoč Katarja. Kot je dejal Grabus, bo samo cesta pri centru stala 1,3 milijona evrov, da bi dokončali z drugo fazo del, pa bo potrebnih še okoli 10 milijonov evrov.

Na gradbišče džamije so pred meseci neznanci večkrat odvrgli svinjske glave. V Islamski skupnosti so to dejanje takrat razumeli kot sovražni napad na manjšinsko skupnost. Poudarili so, da se nekateri mediji in novinarji pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se "zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih". Več o tem na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.