AL, STA

 |  Politika

Uporabniki Roga izrazili nestrinjanje nad prenovo območja

© Tovarna Rog

Uporabniki tovarne Rog so izrazili nestrinjanje z načrtom Mestne občine Ljubljana (Mol) za prenovo območja, kot ga je predvidela v okviru evropsko podprtega projekta Second Chance. Skupnost uporabnikov tovarne je nestrinjanje izrazila s sprehodom od Trubarjeve čez središče mesta do Mestne hiše. Na postanku na Prešernovem trgu je kakšnih 500 ljudi ob glasbi, s transparenti in prepoznavnim znakom nekdanje tovarne koles opomnila, da v Rogu že več let potekajo dejavnosti, ki se zoperstavljajo potrošništvu, da Mol ruši samoniklo cono in jo namerava zamenjati za še eno gradbeno jamo v središču mesta ter da Rog ni samo prostor kulture, ampak v časih, ko je zatrta vsakršna kritika obstoječega sistema, tudi prostor številnih aktualnih in aktivističnih pogovorov.

S shodom želijo izraziti jasno nestrinjanje z načinom vodenja projekta in pozvati Mol, da prizna obstoječe samonikle vsebine in neformalni način organizacije ter pozitiven pomen, ki ga ima tovarna za mesto in širše. Po besedah enega izmed skupnosti si tudi sami želijo prenove, vendar ne na način, kot ga predvideva mesto, in sicer postaviti infrastrukturo za razvoj kreativnega sektorja. To se Rastku ne zdi več kultura, kot je zapisana v strategiji razvoja kulture v Mol, »torej kot vrednota sama po sebi, ki si je ne prilašča politika ali ekonomija«.

Sami si želijo prenovo, s katero bi Mol saniral kritične točke v tovarni, jih priključil na javno elektriko, ker že desetletja delujejo na agregatih, izvedel ekološko sanacijo, ne nasprotujejo niti prenovi fasade. Vendar na način, ki bi spoštoval njihovo avtonomijo, specifičen način organizacije ter omogočil, da nadaljnja dela organizirajo sami. »Govorimo torej o neki samoprenovi in samoupravljanju,« je pojasnil Rastko.

Projekt Second Chance, ki ga Mol vodi od leta 2007, ima po njegovih besedah več težav, na katere so opozorili tudi strokovnjaki. Tudi uporabniki so podali svoje kritike, vendar niso bili uslišani. Da bi odstopili od projekta, Mol pozivajo zadnje mesece, vendar doslej niso bili uslišani. So pa 30. maja vabljeni na pogovor, za katerega pričakujejo, da bo »resnično pravi pogovor, ne samo obveščanje o tem, kaj se bo delalo«.

Izak Košir je v Mladini pisal o zadnjem Samorogu in o ustanovitvi skupine Ohranimo Tovarno Rog. V aktualni številki revije pa si preberite komentar Jerneja Kaluže: »Že res, imamo dve strani, dva politična akterja, katerih interesi in stališča se ne ujemajo povsem. A to še ne pomeni, da so ideje in ideali uporabnikov tovarne Rog v vseh primerih povsem nasprotni od tistih, ki jih imajo na MOL.«   

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.