V postelji s sovražnikom

Kako je neoliberalizem dobil status »zdrave kmečke pameti« in zakaj je »trg« prva beseda, ki jo spregovori slovenski dojenček

Direktorica MDS Christine Lagarde in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bi lahko skupaj spreminjala svet. A Juncker v neoliberalizem trdno verjame.

Direktorica MDS Christine Lagarde in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bi lahko skupaj spreminjala svet. A Juncker v neoliberalizem trdno verjame.
© Profimedia

Ne vem, zakaj je vse tako presenetilo navijaško nasilje na nogometnem evropskem prvenstvu. Prvič, nogomet je precej brutalna, nasilna igra – to vemo. Drugič, nogomet je nadaljevanje politike z drugimi sredstvi – vprašajte hrvaške ali ruske navijače. Zakaj pa mislite, da mediji vsako tekmo med Nemčijo in Anglijo že kar vnaprej razglasijo za ponovitev druge svetovne vojne? In zakaj mislite, da bi tekmo med Rusijo in Ukrajino razglasili za bitko za Krim? Tretjič, divji jurišniki skrajne – neonacistične, nativistične, ksenofobične – desnice se vedno lepijo prav na nogomet. Tu se očitno počutijo najbolje, najbolj doma. In četrtič, živimo v nasilnih časih – v dobi terorja, vojn, štrajkov, militarizacije vsakdanjega življenja, držav nacionalne varnosti, nacionalizma, rasizma, šovinizma, ksenofobije, fašizacije, putinizma, orbanizma, erdoganizma, korupcije, brutalne brezposelnosti, paranoidne blaznosti, morilske konspirologije, evropske dezintegracije in strahotne ekonomske neenakosti. Fašistoidni umor britanske poslanke, ki je nasprotovala brexitu, je le del te agresivne, nasilne, brutalne dobe. Tako kot navijaško nasilje. Presenetljivo bi bilo, če ga ne bi bilo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.