Monika Čvorak

 |  Svet

V boj proti ziki z gensko spremenjenimi komarji

© Public Health Image Library, Centers for Disease Control and Prevention’s

Ameriška uprava za živila in zdravila (Food and Drug Administration, FDA) je izdala obvestilo, v katerem je dovolila izpust gensko spremenjenih komarjev na Floridi,  poroča časnik The Guardian. Na ta način želijo oblasti zaustaviti širitev virusa zika, po tem ko so v Miamiju zabeležili 15 primerov okužb.

Primarni prenašalec zike naj bi bili komarji aedes aegypti. Gensko spremenjene primerke te vrste bi izpustili v sklopu poskusa, ki bi trajal od 6 do 22 mesecev in s pomočjo katerega želijo ugotoviti, ali bi se divje samice parile s samci »OX513A«. Te so bili razviti tako, da njihovi potomci nikdar popolnoma ne dozorijo. S tem bi, tako upajo oblasti, zdesetkali populacijo komarjev.

»Zelo smo zadovoljni,« je dejal Hadyn Parry, glavni izvršni direktor podjetja Oxitec, ki je nove komarje tudi ustvarilo: »Vrsta aedes aegypti je javni sovražnik številka ena. Napada izključno človeka, živi pa v domu in njegovi okolici. Če greste v središče mesta, ga boste našli tam.«

Komarje bi poskusno izpustili na Key Havenu, majhnem otoku v otočju Florida Keys. Edina ovira, ki jim še stoji na poti, so prebivalci. Novembra bo namreč izveden referendum, na katerem se bo okoli 52.000 volivcev odločilo, ali si želijo gensko spremenjenih komarjev v svoji okolici ali ne. Čeprav izid referenduma ne bo zakonsko obvezujoč, so se oblasti že zavezale k spoštovanju volje rezidentov.

Ni jasno, koliko komarjev bi izpustili. Parry pravi, da bo lahko število variiralo med 20 in 100 komarji na vsakega prebivalca otoka. Ni pa želel povedati, koliko bi za izpust morale plačati lokalne oblasti.

Po ugotovitvah FDA takšen poseg ne bi smel imeti nikakršnega znatnega vpliva na okolje – denimo na prehranjevalno verigo.

Izid referenduma pa se bo morda celo izkazal za nepomembnega, saj Oxitec načrtuje izpuste istih gensko spremenjenih komarjev tudi v Braziliji, Panami in na Kajmanskih otokih, zaprosili pa so tudi za dovoljenje v Indiji in na Šrilanki.

O virusu zika je za Mladino že pisal Staš Zgonik. Več si lahko preberete na spodnjih naslovih:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.