Intervju: dr. Danilo Zavrtanik

V intervjuju je rektor prof. dr. Danilo Zavrtanik izpostavil študij Gospodarskega inženiringa na Univerzi v Novi Gorici kot edini tovrstni študij v Sloveniji. Ker izključujemo možnost, da bi nepravilne informacije o tem, da omenjeni študij izvaja izključno Univerza v Novi Gorici širil zavestno oziroma bi bile le-te plod nepoznavanja slovenskega visokošolskega izobraževalnega prostora, domnevamo, da se je zgodila zgolj neljuba napaka. V izogib širjenju nepravilnih podatkov v zvezi s študijem Gospodarskega inženirstva (v nadaljevanju GING) v slovenskem visokošolskem izobraževalnem prostoru spodaj podpisani navajamo nekaj preverljivih in dostopnih dejstev. Prvi tak študij se je pričel izvajati že leta 1993 na Univerzi v Mariboru v partnerstvu treh tehniških fakultet – Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA), Fakultete za strojništvo (FS) in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) – in Ekonomsko-poslovne fakultete (EPF). Študij, ki poteka tako na univerzitetni kot na magistrski stopnji, ima tri smeri, in sicer GING-Gradbeništvo, GING-Strojništvo in GING-Elektrotehnika.

V tem obdobju je na vseh treh smereh diplomiralo okoli 800 študentov! Vsi so izjemno cenjeni ter iskani kadri v gospodarstvu in drugje z odličnimi karierami. Pripravljamo vlogo za akreditacijo doktorskega študijskega programa GING. 17. novembra 2014 smo ustanovili Združenje gospodarskih inženirjev Slovenije (ZGIS). Leta 2013 smo praznovali 20. obletnico študijskega programa GING, kjer so pomen študija priznali tudi takratni minister za gospodarstvo, prodekan za izobraževalno dejavnost s Tehniške univerze iz Gradca ter vodstveni predstavniki priznanih slovenskih podjetij. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.