Izak Košir

 |  Družba

Življenje po Tarči 

Tarča - četrtek, 13. oktobra 2016

Tarča - četrtek, 13. oktobra 2016
© RTVSLO / MMC

Če niste skriti pod kakšnim kamnom, ste najbrž včeraj gledali oddajo Tarča. Če je niste gledali, vam tega ne zamerimo, ste pa o včerajšnji oddaji zagotovo kaj slišali, ali pa vsaj prebrali na družabnih omrežjih. Nacionalna televizija se je namreč odločila, da bo tudi glede splava odprla debato pro-et-contra in goste razdelila na dva tabora. Leta 2016 se torej na nacionalki še vedno pogovarjajo o temeljni pravici žensk - 64 let po legalizaciji splava in 25 let po vpisu pravice do splava v ustavo RS. Če bi v oddajo povabili zgolj strokovnjake, bi to še nekako razumeli, a so kot sogovornico izbrali tudi nasprotnico pravic žensk do samoodločanja Angelco Likovič, ki je nastopila kot predstavnica Gibanja za otroke in družine Aleša Primca. In to le nekaj dni pred prvim taborom tega novoustanovljenega konservativnega gibanja, ki bo v nedeljo v Slovenski Bistrici (na livadi ob župnijski cerkvi).

Poleg Likovičeve je v oddaji Tarča nastopila tudi direktorica zavoda Živim Katarina Nzobandora. Ja, tistega zavoda, ki je na Frančiškanski cerkvi, torej v središču Ljubljane na Prešernovem trgu, predvajal filmček o "razvoju zarodka", ki bojda ni bil provokacija in nima nobene povezave z bojem proti pravici do splava. Simpatizerji filma pravijo, da film govori o življenju, svoja stališča pa prav tako označujejo za takšna, v slogu "mi smo za življenje". Ja, kdo pa ni?

Poleg debate in naslova oddaje, ki se je glasil Splav - kdaj se začne življenje?, pa se je v ozadju oddaje dogajalo še nekaj drugega. V odjavni špici namreč prvič ni bilo navedenega urednika oziroma urednice oddaje. Navedena je bila zgolj odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik. Urednica Tarče je sicer Ilinka Todorovski, ki pa je ta teden na bolniški. Kdo je izbiral "uravnotežene" goste in jih vabil v oddajo uradno torej ostaja misterij. Naši viri na nacionalki sicer trdijo, da je krmilo tokrat prevzel Vanja Vardjan, po novem sicer urednik tedenskih oddaj, ki pa v odjavni špici nikjer ni bil naveden.

Četrtkova oddaja Tarča je sprožila številne negativne odzive, med katerimi so se na družabnih omrežjih z zapisi in nestrinjanjem javno zgražali in izpostavili tudi sodelavci nacionalne televizije - denimo novinarka TV Slovenija Eugenija Carl, novinarka Radia Slovenija Nataša Štefe in programski svetnik RTV Slovenija Domen Savič, ki je pritožbo glede oddaje poslal tudi vodstvu televizije, torej direktorici TV Slovenija Ljerki Bizilj in generalnemu direktorju RTV Slovenija Marku Filiju. Prav tako je to storil profesor za medije na FDV Marko Milosavljevič.

Urednica Tarče Ilinka Todorovski je na svojem Facebook profilu kot odgovor na protest Eugenije Carl zapisala: "O jutrišnji oddaji Tarča vem toliko kot ti, ker sem na bolniški, celo napovednik sem zgrešila. Moje uredniško načelo sicer je, da v novinarstvu ni prepovedanih tem. To velja tudi za splav. Smo res tako zelo prepričani, da se nam ne more zgoditi Poljska? Je pa seveda zlasti na nacionalki tembolj potrebna odgovornost, natančnost, premišljenost pri obravnavi tem, ki zadevajo človekove pravice - od fokusa in izhodiščnih tez do sestave gostov. Ali Tarča to zmore? Glede na krnitev ekipe nekoč elitne oddaje, razgradnjo uredništva, odslovitve Jasmine Jamnik, vsiljenega in spodletelega koncepta voditeljskega kolobarjenja, odsotnost strokovne programske debate ... imam resne pomisleke."

Napovednik četrtkove oddaje se je namreč glasil: "Film o nastanku življenja, ki so ga predvajali na pročelju ljubljanske frančiškanske cerkve v tednu otroka, je razdelil Slovenijo. Je pri tem v ozadju le bitka “splav: da ali ne”? Ali zaradi liberalne zakonodaje v naše bolnišnice na posege hodijo tudi iz tujine? Je splav resnično preveč dostopen in je tako za del mladih že postal kontracepcija? Kako pogost je ugovor vesti zdravnikov na tem podoročju? O vprašanju je deljena tudi zdravstvena stroka."

Zakaj so ustvarjalci tokratne Tarče že v napovedniku izpostavili prav ta precej naivna in provokativna vprašanja, ni znano. Predvsem pa je bosa trditev, da je pri vprašanju pravice do splava razdeljena zdravstvena stroka.

Kot predstavnica zavoda Božji otroci, ki so pred ljubljansko porodnišnico nagovarjali ženske, ki so se tja odpravljale splaviti, pa je v prispevku nastopila tudi Norma Korošec, sicer prav tako iz Gibanja za otroke in družine. O mladi konservativki, ki ima rada svojih pet minut slave, si lahko preberete na tej povezavi

To pa ni edina priložnost, ki jo je ta teden na nacionalni televiziji dobilo Gibanja za otroke in družine. Že v torek zjutraj je namreč Angelca Likovič nastopil v oddaji Dobro jutro, kjer se je pravzaprav vse skupaj začelo in tam je prvič izjavila, da podpira vse mamice, da rodijo, "tudi posiljene". Več o tem si lahko preberete v članku Jutranja demagogija

Kakšno strokovno podlago imata za sodelovanje v osrednji informativni pogovorni oddaji na nacionalni televiziji, ki naj bi skrbela za kakovosten program in se izogibala populizmu, Angelca Likovič in Katarina Nzobandora, prav tako ostaja misterij. Kot tudi to, kdo je oddaji urednikoval.

O pravici do splava pišemo tudi v aktualni Mladini. Osrednji članek si lahko preberete tudi na spletu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.