Peter Petrovčič

 |  Mladina 44  |  Družba

Cepiti ali ne cepiti?

Čeprav se zdi, da je to preprosto vprašanje oziroma odločitev med represijo in svobodno izbiro, odgovor ni tako enoznačen

Leta 2013 so na inšpektoratu prejeli 370 prijav in izrekli 39 denarnih kazni. Lani so prejeli že 460 prijav, izrekli pa so zgolj deset kazni.

Leta 2013 so na inšpektoratu prejeli 370 prijav in izrekli 39 denarnih kazni. Lani so prejeli že 460 prijav, izrekli pa so zgolj deset kazni.
© Uroš Abram

Leta 2008 je na waldorfski šoli v Salzburgu za ošpicami zbolelo 400 otrok. Manjša epidemija je lahko izbruhnila, ker delež otrok, cepljenih proti nalezljivim boleznim, v teh zasebnih šolah dosega kvečjemu 50 odstotkov. To tudi še zdaleč ni bil edini primer v Evropi, le Sloveniji najbližji. Pri nas sicer veljajo precej strožja pravila za cepljenje kot v Avstriji in večini drugih evropskih držav, saj je cepljenje proti nekaterim boleznim obvezno, a delež necepljenih otrok se vendarle počasi povečuje. Kakšna je odgovornost staršev za takšne odločitve? Kakšna je njihova odgovornost do javnega zdravja?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.