IK, STA

 |  Svet

Trumpu čestitali evropski desničarji in Putin, ki od novega ameriškega predsednika pričakuje konstruktiven dialog

© Pixabay

Republikanski predsedniški kandidat in bodoči 45. predsednik ZDA Donald Trump že prejema čestitke svetovnih politikov. Najodmevnejša je zagotovo čestitka ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je Trumpu čestital za zmago ter dodal, da od njega pričakuje konstruktiven dialog. Za otoplitve odnosov med ZDA in Rusijo se je republikanski kandidat zavzemal skozi celotno svojo predsedniško kampanjo, kar je šlo v nos predvsem njegovi nasprotnici, demokratski kandidatki Hillary Clinton. Prve čestitke Trumpu pa dežujejo predvsem od evropskih desničarskih politikov, tako je denimo s pozdravi pohitela tudi vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Le Penova, ki je že med celotno predsedniško kampanjo odločno podpirala republikanskega kandidata, je prek Twitterja čestitala Trumpu kot "novemu predsedniku ZDA in svobodnega ameriškega naroda".

"Kakšne čudovite novice. Demokracija še živi," je zapisal madžarski premier Viktor Orban na svoji uradni Facebook strani. Orban je bil eden od redkih vodilnih evropskih politikov, ki je že med kampanjo podpiral Donalda Trumpa. 

Tudi drugi desničarji so se pridružili slavju ob Trumpovi zmagi. Nizozemski skrajni desničar Geert Wilders je na Twitterju zapisal "Američani so si vzeli nazaj svojo zemljo." Vodja britanske stranke Ukip Nigel Farage pa je pohvalil Trumpa, da se je pogumno boril.

Nemška skrajna desničarska stranka AfD razume Trumpovo zmago, kot klic prebivalcev Zahoda, da si želijo politične spremembe. Članica stranke Beatrix von Storch je na Facebooku zapisala, da si tudi ameriški državljani želijo varne meje, manj globalizacije in politiko, ki je osredotočena na domačo državo.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je na Twitterju čestital Trumpu in zapisal, da bo Ankara z ZDA okrepila odnose in sodelovanje, ki bodo temeljili na zaupanju, piše srbska tiskovna agencija Tanjug.

Preberite si tudi članek Mladinine dopisnice iz ZDA Katje Perat z naslovom Rojstvo fašizma iz duha razočaranja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.