Borut Mekina

10. 2. 2017  |  Mladina 6  |  Politika

Cerar proti ustavi

Razsodnik bo ustavno sodišče

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer bo za nedavno sprejeto novelo zakona o tujcih zelo verjetno zahtevala ustavno presojo. Tako bo ustavno sodišče razsojalo tudi o sporu, ki je znotraj vladajoče stranke SMC izbruhnil med predsednikom stranke, premierom Mirom Cerarjem, in podpredsednikom stranke ter predsednikom parlamenta Milanom Brglezom.

Cerar je zaradi Brglezovega nasprotovanja spremembam zakona o tujcih zahteval njegov odstop s položaja podpredsednika SMC.

Kdo ima prav, Brglez ali Cerar, bo očitno nazadnje po vsej verjetnosti presodilo ustavno sodišče. Iz urada varuhinje so sporočili, da spremljajo razvoj dogodkov v zvezi z novelo in že tudi obravnavajo gradivo. »Ker je novela začela veljati, ne izključujemo možnosti, da se jo bo varuh odločil izpodbijati z zahtevo za oceno ustavnosti pred ustavnim sodiščem republike Slovenije,« so zapisali in dodali, da pa bo »varuh odločitev sprejel na podlagi lastne ocene, ali gre zakon izpodbijati ali ne – torej neodvisno od dosedanjih sicer v javnosti izraženih mnenj o zakonu«.

Kaj si varuhinja človekovih pravic misli o noveli zakona o tujcih, je med vrsticami povedala v kolumni za portal Ius info. V komentarju Se iz zgodovine lahko česa naučimo? je zapisala, da smo danes priča novim vojnam, mučenju, begu milijonov ljudi: »Časi niso lahki in so povsem nepredvidljivi, kar je zelo ugodno za ekstremna razmišljanja. Mnogi se sklicujejo na korist množic, predvsem domačih. Veliko jih je. Nekateri so še tiho. Toda čutiti je nemir, uporništvo, besedne vojne.«

Nussdorferjeva je sicer lani zahtevala ustavno presojo zakona o obrambi, s katerim so vojaki dobili nekatera policijska pooblastila, a je bila neuspešna. Ustavno sodišče je tedaj s šestimi glasovi proti dvema presodilo, da je sprememba zakona o obrambi skladna z ustavo, pri čemer pa se ni spuščalo v podrobnosti definicije vojaških pooblastil, ki so zmotile varuhinjo. Ustavnost zakona je potrdilo hitro in neprepričljivo.

Miro Cerar in Vlasta Nussdorfer.

Miro Cerar in Vlasta Nussdorfer.
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.