Peter Petrovčič

 |  Mladina 11  |  Politika

Žaljenje po evropsko in po slovensko

Svoboda govora

© Tomaž Lavrič

Poljski evropski poslanec Janusz Korwin-Mikke, ki je prejšnji teden dejal, da je prav, da so ženske plačane manj kot moški, saj so »šibkejše, manjše in manj inteligentne kot moški«, bo za svoje besede kaznovan. Zasegli mu bodo dnevnice za trideset dni (9210 evrov), deset dni se ne bo smel udeleževati parlamentarnih dejavnosti in leto dni ne bo smel zastopati parlamenta. Čeprav je kazen med najvišjimi izrečenimi, poslanca, ki je bil v preteklosti zaradi svojih izjav kaznovan že večkrat, ne bo utišala. Temu niti ni namenjena. Bo pa v prihodnje morda včasih razmislil, preden bo kaj izrekel, drugi poslanci »brez dlake na jeziku« pa tudi.

Slovenskim poslancem se takšnih sankcij za sovražni govor ali žaljive besede ni treba bati, njihova svoboda govora je popolna, neomejena. V uradu predsednika državnega zbora Milana Brgleza so pojasnili, da predsednik državnega zbora v Sloveniji nima nobene formalne možnosti, da bi se odzval na take ali podobne izjave poslancev, kaj šele da bi izrekel kazen. Seveda lahko izreče opomin (in Brglez velja za predsedujočega z največ izrečenimi opomini), vzame besedo, ugasne mikrofon, a s tem ne more preprečiti žaljivih nastopov poslancev ali drugih udeležencev v razpravi, na primer nasprotnikov družinskega zakonika, ki so v državnem zboru istospolno usmerjene nedavno zmerjali s »človeškimi izrodki«.

Nekaj več možnosti za ukrepanje bi predsedniku morda dal etični kodeks, ki pa ga (neuspešno, saj se poslanci ne uspejo dogovoriti za dvotretjinsko večino) sprejemajo že več mandatov, vse odkar je poslanec SDS Pavel Rupar, znan po svojih žalitvah drugačnih, poslanki Majdo Širca in Majdo Potrata poslal na »obvezen pregled mednožja, da bi ugotovil, katerega spola sploh sta«, ker sta se opredelili v prid pravic homoseksualnih parov. Ob tem ne gre pozabiti na nekdanjega poslanca Srečka Prijatelja in njegov odnos do istospolno usmerjenih – tudi njega niso nikoli doletele nikakršne sankcije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.