Borut Mekina

31. 3. 2017  |  Mladina 13  |  Politika

Janšev pomagač obsojen

Sodišče obsodilo očitno fiktivnega dražitelja Janševe parcele v Trenti

Gregor Jeza, ko je še ob pomoči Janševe vlade vodil Hitovo igralnico v Šentilju

Gregor Jeza, ko je še ob pomoči Janševe vlade vodil Hitovo igralnico v Šentilju
© Marko Pigac

Okrožno sodišče v Ljubljani je minuli teden (še nepravnomočno) obsodilo Gregorja Jezo, pomembnega politika SDS iz Štajerske, na zaporno kazen v višini treh let in deset mesecev. Specializiranemu državnemu tožilstvu je namreč uspelo dokazati, da je Jeza »ukradel« skoraj milijon evrov iz hčerinske družbe nekoč državnega podjetja Fotona, iz Elektrooptike. In sicer tako, da je dovolil depozite podjetja neupravičeno rubiti svojim pajdašem, ki so imeli registrirano podjetje in račune v Liechtensteinu. V tem primeru je šlo za iste odgovorne osebe, ki so tudi nastopale v odmevni aferi Orion, prvi večji aferi s področja finančnega kriminala v Sloveniji, ki se je končala brez epiloga.

Jezo je v nadzorni svet Fotone in za direktorja Elektrooptike kadrirala prva vlada Janeza Janše, potem ko Jezi ni uspelo kot poslanskemu kandidatu SDS na parlamentarnih volitvah leta 2004. Jeza je bil nato imenovan celo za predsednika uprave igralnice Hit Šentilj. Lani, še pred obsodbo, pa je Jeza nastopil kot Janšev pomagač pri dražitvi njegove bivše parcele v Trenti. Janša se je namreč znašel v sodni preiskavi zaradi preprodaje omenjene parcele, že protikorupcijska komisija (KPK) je leta 2012 v znanem poročilu o izvoru njegovega premoženja ugotovila, da je s prodajo parcele podjetju Imos leta 2005 Janša »pridobil premoženjsko korist v okvirni višini najmanj sto tisoč evrov«. Skupni imenovalec teh očitkov je, da je Janša parcelo poceni kupil in jo potem predrago prodal.

V sodni preiskavi, ki je sledila poročilu KPK, se Janša trudi dokazati, da je parcela res zelo veliko vredna. In res, ko se je januarja 2016 začela dražba Imosove stečajne zapuščine, je bila parcela pri izklicni ceni 7655,10 evra prodana za kar 127.500 evrov. A sam postopek dražbe, ki naj bi ga zdaj ravno tako preverjali kriminalisti, je potekal precej nenavadno usklajeno. Eden izmed dražiteljev, ki je ceno parcele dvigoval, je bil recimo predstavnik podjetja Prima immobilia, d. o. o., podjetja, ki ga je maja 2014 ustanovil prav Gregor Jeza. Drugi dražitelj pa je bil Jezov nekdanji poslovni partner iz časa Elektrooptike, Drago Selinšek iz Maribora, sicer lastnik Kasaškega društva Piramida iz Kamnice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.