Marjan Horvat

7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Družba

»Že oddano«

Diskriminacija na slovenskem nepremičninskem trgu

Na enem izmed nepremičninskih portalov smo zasledili oglas za najem manjšega mansardnega stanovanja, v katerem je s polkrepko pisavo zapisano, da je »primerno za mlajši slovenski par« ali manjšo »slovensko družino«. Torej le za Slovence.

Takšnih diskriminatornih oglasov z zahtevo po slovenskih najemnikih je na slovenskih nepremičninskih portalih vse več. Iz ene izmed nepremičninskih agencij so sporočili, da kar 50 odstotkov lastnikov od agencije zahteva oddajo stanovanja izključno Slovencem in Slovenkam. Prostodušno so priznali, da takšnega diskriminatornega ravnanja ne problematizirajo, temveč ustrežejo željam lastnika, saj številni izmed njih »zavračajo oddajo stanovanja zlasti priseljencem z juga. Bojijo se, da bi jim poškodovali stanovanje, se izogibali plačevanju najemnine ali pa se še pred plačilom izselili iz države.« Nekoliko manj zadržani so slovenski lastniki pri oddaji stanovanja tujim podjetnikom. Na podlagi izkušenj pa v agenciji ugotavljajo, da so »ljudje tujega rodu včasih celo boljši najemniki. So rednejši plačniki in skrbniki stanovanja, saj se zavedajo ukrepov, ki jih lahko doletijo zaradi neplačevanja ali poškodb.«

Iz vseevropske raziskave Actright – slovenski del je leta 2013 v sodelovanju z zagovornikom načela enakosti, Srbskim kulturnim društvom Danilo Kiš in Zavodom Global pripravil inštitut Ekvilib – je razvidno, da je vsaka tretja oseba tujega rodu v Sloveniji diskriminirana pri najemu stanovanja. Če je torej stanovanje, v raziskavi so se osredotočili na cenejša enosobna stanovanja ali garsonjere, skušal najeti Neslovenec, so mu kar v tretjini primerov agencije odrekle ogled. Največ težav pri najemu stanovanj so imeli – čeprav so imeli iskalci primerljive dohodke in zaposlitev, so bili primerljivo stari in enakega spola – ljudje, ki so po rodu iz nekdanje Jugoslavije, najbolj diskriminirani pri najemu stanovanja pa so bili ljudje srbskega in makedonskega rodu, saj so agencije kar polovici odrekle ogled stanovanja. Preverjali so sicer le ravnanje agencij, ker bi morale te »upoštevati zakonodajo, ki prepoveduje diskriminacijo«.Na trgu zasebnih ponudnikov, ki ga raziskava ni zajela, bi bil rezultat zagotovo še slabši.

Sicer pa po tej raziskavi Slovenija ni nobena izjema. Skupaj z Italijo, Francijo, Češko je v »ugledni« skupini držav, ki se tudi na tem področju ponašajo z diskriminacijo.

Nestrpnost Slovencev do ljudi tujega rodu pa je jasno razvidna tudi iz raziskave Slovensko javno mnenje (2010– 2016), ki jo pripravlja Center za raziskovanje javnega mnenja Fakultete za družbene vede. Iz nje je razvidno, da 44 odstotkov Slovencev za sosede noče Romov, 19 odstotkov muslimanov, 15 odstotkov Judov, 33 odstotkov pa beguncev, saj se kar 27 odstotkov Slovencev boji, da bi begunci ogrozili naš način življenja …

Stanovanje, ki je primerno zgolj za Slovence.

Stanovanje, ki je primerno zgolj za Slovence.

Stanovanje, ki je primerno zgolj za Slovence.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.