Borut Mekina

 |  Mladina 23  |  Politika

Pogovarjanje? Dogovarjanje?

Sodišče je na Sovi poslušalo prisluhe Janša – Sanader 

© Borut Krajnc

Leta 2007 je izbruhnila afera Janša – Sanader. Nekdanji premier Anton Rop, tedaj že poslanec, je novinarju Vladimirju Vodušku na letalu v neformalnem razgovoru povedal, da sta se pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 Janez Janša in Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu. Rop, ki ga je Vodušek prikrito snemal, je trdil, da je Sova pri spremljanju mednarodnih zvez ujela »razne pogovore«, med njimi pogovore Janše in Sanaderja, iz katerih naj bi bilo razvidno, da sta se predsednika tedanjih vlad dogovarjala o incidentih. Nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 je v Piranskem zalivu resnično prišlo do incidenta. Tedaj naj bi bil Janša Sanaderju po telefonu dejal, »da SDS predvolilne ankete dobro kažejo in da incidenti niso potrebni«. Janša je dogovarjanje s Sanaderjem zanikal. Vložil je civilno tožbo proti Ropu, ker pa Rop prisluhov ni nikoli slišal sam, saj mu je o tem poročala Sova, se je z Janšo poravnal in izjavil, da »ne more izključiti možnosti, da je bil zaveden, in zato ne vztraja pri trditvi, da sta se Sanader in Janša dogovarjala o incidentih«.

V ponovljenem kazenskem postopku zoper Ropa, ki ga država toži zaradi suma, da je izdajal tajne podatke, je sodišče sklicalo obravnavo na sedežu Sove, kjer so vsi vpleteni posnetek poslušali. Tokrat prvič tudi Rop, njegova obramba, državno tožilstvo in sodni senat. Sta se torej Janša in Sanader o incidentih dogovarjala, kot je trdil Rop, ali zgolj »pogovarjala«, kot je kasneje povedal Janša?

Ropov odvetnik Uroš Čop iz odvetniške družbe Senica, ki je prisostvoval uro trajajoči obravnavi na sedežu Sove, nam je pojasnil, da zaradi tajnosti postopka ne more dati izjave. Po nekaterih informacijah pa naj bi bilo s posnetka vseeno jasno razvidno, da se Janša in Sanader nista zgolj »pogovarjala«.

Odgovor na že deset let trajajočo afero utegnemo dobiti konec avgusta, ko bo sklicana naslednja obravnava sodišča. Če bo Rop kaznovan, ker je izdajal tajne podatke, bo sodišče posredno potrdilo verodostojnost zgodbe, ki jo je Rop nespametno ponavljal, Janša pa zanikal. Rop bo v ponovljenem procesu morda znova kaznovan z 10 tisoč evri, kar pa je »majhna vsota« za razkritje umazane igre.

Rop danes ni aktivni politik, Janša pa še vedno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.