Borut Mekina

9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Politika

Pogovarjanje? Dogovarjanje?

Sodišče je na Sovi poslušalo prisluhe Janša – Sanader 

© Borut Krajnc

Leta 2007 je izbruhnila afera Janša– Sanader. Nekdanji premier Anton Rop, tedaj že poslanec, je novinarju Vladimirju Vodušku na letalu v neformalnem razgovoru povedal, da sta se pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 Janez Janša in Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu. Rop, ki ga je Vodušek prikrito snemal, je trdil, da je Sova pri spremljanju mednarodnih zvez ujela »razne pogovore«, med njimi pogovore Janše in Sanaderja, iz katerih naj bi bilo razvidno, da sta se predsednika tedanjih vlad dogovarjala o incidentih. Nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 je v Piranskem zalivu resnično prišlo do incidenta. Tedaj naj bi bil Janša Sanaderju po telefonu dejal, »da SDS predvolilne ankete dobro kažejo in da incidenti niso potrebni«. Janša je dogovarjanje s Sanaderjem zanikal. Vložil je civilno tožbo proti Ropu, ker pa Rop prisluhov ni nikoli slišal sam, saj mu je o tem poročala Sova, se je z Janšo poravnal in izjavil, da »ne more izključiti možnosti, da je bil zaveden, in zato ne vztraja pri trditvi, da sta se Sanader in Janša dogovarjala o incidentih«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.