MLADINA Trgovina

Bernard Nežmah  |  foto: Uroš Abram

30. 6. 2017  |  Družba

Judit Polgar

Šahistka 

Najprej so jo poznali kot čudežnega otroka: pri d e v et i h letih je v New Yorku igrala na odprtem turnirju, pri enajstih je premagala velemojstra, pri dvanajstih, ko so bili njeni vrstniki v šestem razredu, se je uvrstila med najboljših sto šahistov na svetu. Potem je bila znana kot ena od sester Polgar, ki so veljale za čudo: Zsuzsanna, Zsofia in najmlajša Judit so tekmovale na moških turnirjih, postale dvakrat zapored olimpijske prvakinje, in ko je George Bush, st. leta 1989 obiskal Madžarsko, se je sestal tudi z družino Polgar. Nato je razblinjala mit o moški superiornosti v inteligenci: pri petnajstih letih je zmagala na prvenstvu Madžarske pred legendarnim Portischem ter Saxom in Riblijem, kar ji je prineslo naziv velemojstrice, in to nekaj mesecev prej, kot je uspelo največjemu – Bobbyju Fischerju.

Pri sedemnajstih je v dvoboju premagala nekdanjega prvaka Spaskega, nato je padel svetovni prvak Karpov, na začetku tisočletja še veliki Kasparov, kar je bil edinstven primer: je edina ženska, ki je v kateremkoli športu v dvoboju premagala številko ena z moške lestvice. Nazadnje ji je uspelo preseči še feminizem, njen spol ni bil več kurioziteta, bila je zgolj eden izmed velikanov šaha s prepoznavno napadalno igro taljevskih kombinacijskih žrtvovanj, ko je za iniciativo z lahkoto žrtvovala kmeta in celo figuro: prišla je na osmo mesto ratinga FIDE, z madžarsko moško vrsto je bila dvakrat olimpijska podprvakinja, premagala je enajst svetovnih prvakov: od Smislova pa do Carlsena, od Botvinikove dobe ni premagala samo treh – Talja, Petrosjana in Fischerja, s katerimi se na tekmovanjih ni srečala. Potem pa je pri 38 letih končala šahovsko kariero.

V intervjuju je spregovorila o prvih letih, ko je igrala šah, o otroštvu brez šole, o olimpijski zmagi, ki je prekinila pol stoletja dominacije sovjetskih šahistk, o dvobojih s Spaskim in Karpovom, o skrivnostnem druženju s Fischerjem na začetku devetdesetih let, o sporu s Kasparovom zaradi popravljene poteze, o strategiji, s katero je zlomila urok Kasparova, o preobrazbi šaha iz kraljestva večurnega razmišljanja v desetminutne blitz partije in seveda o razlogih za umik s šahovskih tekmovanj.

Kaj je vaš najmočnejši spomin na začetek igranja šaha?

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.