Bernard Nežmah  |  foto: Uroš Abram

30. 6. 2017  |  Družba

Judit Polgar

Šahistka 

Najprej so jo poznali kot čudežnega otroka: pri d e v et i h letih je v New Yorku igrala na odprtem turnirju, pri enajstih je premagala velemojstra, pri dvanajstih, ko so bili njeni vrstniki v šestem razredu, se je uvrstila med najboljših sto šahistov na svetu. Potem je bila znana kot ena od sester Polgar, ki so veljale za čudo: Zsuzsanna, Zsofia in najmlajša Judit so tekmovale na moških turnirjih, postale dvakrat zapored olimpijske prvakinje, in ko je George Bush, st. leta 1989 obiskal Madžarsko, se je sestal tudi z družino Polgar. Nato je razblinjala mit o moški superiornosti v inteligenci: pri petnajstih letih je zmagala na prvenstvu Madžarske pred legendarnim Portischem ter Saxom in Riblijem, kar ji je prineslo naziv velemojstrice, in to nekaj mesecev prej, kot je uspelo največjemu – Bobbyju Fischerju.

Pri sedemnajstih je v dvoboju premagala nekdanjega prvaka Spaskega, nato je padel svetovni prvak Karpov, na začetku tisočletja še veliki Kasparov, kar je bil edinstven primer: je edina ženska, ki je v kateremkoli športu v dvoboju premagala številko ena z moške lestvice. Nazadnje ji je uspelo preseči še feminizem, njen spol ni bil več kurioziteta, bila je zgolj eden izmed velikanov šaha s prepoznavno napadalno igro taljevskih kombinacijskih žrtvovanj, ko je za iniciativo z lahkoto žrtvovala kmeta in celo figuro: prišla je na osmo mesto ratinga FIDE, z madžarsko moško vrsto je bila dvakrat olimpijska podprvakinja, premagala je enajst svetovnih prvakov: od Smislova pa do Carlsena, od Botvinikove dobe ni premagala samo treh – Talja, Petrosjana in Fischerja, s katerimi se na tekmovanjih ni srečala. Potem pa je pri 38 letih končala šahovsko kariero.

V intervjuju je spregovorila o prvih letih, ko je igrala šah, o otroštvu brez šole, o olimpijski zmagi, ki je prekinila pol stoletja dominacije sovjetskih šahistk, o dvobojih s Spaskim in Karpovom, o skrivnostnem druženju s Fischerjem na začetku devetdesetih let, o sporu s Kasparovom zaradi popravljene poteze, o strategiji, s katero je zlomila urok Kasparova, o preobrazbi šaha iz kraljestva večurnega razmišljanja v desetminutne blitz partije in seveda o razlogih za umik s šahovskih tekmovanj.

Kaj je vaš najmočnejši spomin na začetek igranja šaha?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.