Vasja Jager

 |  Mladina 40  |  Družba

Slovenski mediji začeli »ugrabljati« računalnike bralcev za pridobivanje kriptovalut

Rudarji namesto naročnikov?

Gregor Knafelc, lastnik bankomata za bitcoin v hotelu Slon, še v času, ko ni opravljal uredniške funkcije na Delu

Gregor Knafelc, lastnik bankomata za bitcoin v hotelu Slon, še v času, ko ni opravljal uredniške funkcije na Delu
© Borut Krajnc

Medijski aktivist Domen Savič je opozoril na obvestilo, s katerim so Slovenske novice obiskovalce svoje spletne strani seznanjale, da jim med branjem prispevkov zaplenjajo del moči njihovih računalnikov in jo namenjajo za »rudarjenje« kriptovalute monero, ene od brezštevilnih oblik virtualnega denarja, ki so izšle iz znamenitega bitcoina. To pomeni, da so vam med branjem članka na portalu Slovenskih novic te na računalnik naložile programsko opremo, ki je »parazitirala« vaš procesor in ga vpregla v izvajanje zapletenih matematičnih operacij, s katerimi nastaja elektronski denar. In ta ni pristal v vašem žepu.

Pri družbi Delo, lastnici Novic, so zatrdili, da je šlo za poskus, s katerim iščejo nov poslovni model, ki bi bralcem olajšal uporabniško izkušnjo. »Ocenjujemo, da bi z uporabo tehnologije veriženja podatkovnih blokov lahko vzpostavili nov kanal prihodkov, ki bodo digitalnim medijem in drugim spletnim mestom pomagali k večji finančni neodvisnosti. To pomeni, da bi navsezadnje po izbiri bralca lahko zaračunavali za vsebine tako, da bralcu ne bi bilo treba seči po denarnici. Namesto tega bi dostop do vsebin plačal z rudarjenjem kriptovalute,« so sporočili iz Delove službe za odnose z javnostmi. Ter dodali, da je šlo za poskus, sedaj pa bodo »v miru analizirali rezultate«.

Praksa plačevanja dostopa do spletnih vsebin z odstopom procesorske moči za pridobivanje kriptovalut je v Sloveniji tako rekoč neznana, v tujini pa sta jo – na ogorčenje uporabnikov spleta – uporabljala ameriški televizijski gigant CBS in platforma za brezplačno pretakanje vsebin Pirate Bay.

Pri Delu so zatrdili, da se zavedajo pomislekov javnosti. Ob tem so zavrnili Savičeve pomisleke, da bi njihovo poseganje v tuje računalnike lahko pomenilo kršitev 221. in 237. člena kazenskega zakonika, ki neupravičen vstop v tuj informacijski sistem opredeljujeta kot kaznivo dejanje. »Tu ne gre za vdor. Če danes pridete na spletno stran kateregakoli spletnega medija, najsi bo slovenskenovice.si ali mladina.si, se bo procesorska moč vašega računalnika uporabila za renderiranje vsebine, izpis fotografij, predvajanje videov – ter nalaganje celotne množice oglaso v, od statičnih do dinamičnih.« To drži, vendar na Mladinini strani bralci vidijo omenjene oglase in vedo, kaj obremenjuje njihov procesor. Proces rudarjenja kriptovalut pa je sam po sebi znatno zahtevnejši za strojno opremo in manj transparenten od prikazovanja oglasov.

Kljub vsemu je Delo pri poskusu na spletni strani Slovenskih novic nastopilo transparentno, pri čemer so v družbi zatrdili, da »žal niso vsi mediji storili enako; nekateri so to tehnologijo vpeljali ’potihem’.« Če to drži, vsaj del slovenskih medijev potihoma že izrablja računalnike bralcev za rudarjenje kriptovalut. Pred takšnimi ugrabitvami se lahko zaščitite že s preprosto namestitvijo razširitev za spletni brskalnik, kot sta NoCoin in minerBlock za Google Chrome. Daleč najučinkovitejša zaščita pa je, da preprosto nehate obiskovati strani, ki izkoriščajo zaupanje uporabnikov in iščejo poslovne modele, utemeljene na čemerkoli drugem kot na kakovostnih in poglobljenih prispevkih.

Družba Delo sicer ni brez povezav s svetom kriptodenarja. Glavni urednik njenega istoimenskega časnika je Gregor Knafelc, ki je pred tem vodil družbo GreCom; ta je eden ključnih promotorjev novih tehnologij v Sloveniji, Knafelc je tudi delničar angleškega zagonskega podjetja Bitins Limited, ki se ukvarja s kriptovalutami. Kot je zatrdil, njegove povezave z obema družbama ne vplivajo na uredniško politiko – časnik je precej naklonjen bitcoinu in druščini –, zato pri njem ne moremo govoriti o neskladju interesov. »Omenjeni podjetji nimata prav nobene zveze s časopisno hišo ali mojo vlogo odgovornega urednika. Navsezadnje pa imam v pogodbi tudi konkurenčno klavzulo, ki jo v celoti spoštujem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.