Peter Petrovčič

20. 10. 2017  |  Mladina 42  |  Politika

Po volji SDS

Ustavna sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli 

Ustavno sodišče je pred dnevi zavrnilo tudi drugo pobudo za oceno ustavnosti odloka o razpisu referenduma o drugem tiru. V obeh so pobudniki presoje zatrjevali enako: da razpis referenduma v času poletnih počitnic ni v skladu z ustavo. Ustavni sodniki glede tega niso bili povsem enotni, saj so odločitev sprejeli s sedmimi glasovi proti dvema … Kdo sta bila ustavna sodnika, ki menita, da (neuspeli) referendum ni bil razpisan v skladu z ustavo in bi posledično moral biti ponovljen?

Najprej si moramo osvežiti spomin, zakaj je pri referendumu sploh šlo. Zakon o drugem tiru, ki predvideva gradnjo drugega tira od Divače do Kopra, je vladni, koalicijski projekt. Pobudnik referenduma o zakonu, s katerim bi se zakon razveljavil in projekt ustavil, pa je bil Vili Kovačič, vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo. Kovačič je za podporo pri zbiranju podpisov za referendum in pri agitiranju proti zakonu zaprosil tudi opozicijske stranke, med katerimi je največja SDS, ki se je vabilu tudi odzvala.

Na referendumu ni bil dosežen predpisani kvorum volivcev proti zakonu, ki bi zadostoval za njegovo razveljavitev, tako ali tako pa je več ljudi glasovalo za zakon, ki je bil s tem potrjen in je stopil v veljavo. Pobudniki referenduma so takoj napovedali pobude za ustavno presojo domnevnih nepravilnosti pri izvedbi oziroma razpisu referenduma in jih tudi vložili. Ustavno sodišče pa doslej ni ugodilo nobeni od njih. Pri že omenjenih pobudah za oceno ustavnosti (češ da glasovanja oziroma kampanje ne bi smelo biti v času počitnic) so se odločili, da ju zavrnejo, ker so o tej zadevi nekoč že odločili in tudi tedaj dopustili glasovanje (parlamentarne volitve) v času počitnic. Tako je zadevo videlo sedem ustavnih sodnic in sodnikov. Izjeme, ki bi šla v prid SDS, tokrat ustavni sodniki niso naredili.

Da je bil referendum razpisan neustavno, pa trdita ddr. Klemen Jaklič in Marko Šorli, ustavna sodnika, nedavno izvoljena na izrecno željo SDS, ki je sodelovala v referendumski kampanji in pozivala k razveljavitvi zakona o drugem tiru.

Morda gre zgolj za naključje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.