Izak Košir

 |  Mladina 48  |  Družba

Šport pred kulturo

TV Slovenija kulturne vsebine potiska v pozne termine

© TV Slovenija

Programski svet RTV Slovenija je v ponedeljek sprejel programsko-produkcijski načrt za leto 2018. Svetniki so načrt za prihodnje leto sprejeli s 15 glasovi za in 8 proti. Ena od stvari, ki so zapisane v tem načrtu in so zmotile številne kulturnike (znotraj nacionalke in zunaj nje), je odločitev, da bo leta 2018 takoj po oddaji Odmevi najprej na sporedu Šport in šele kasneje Kultura.

Na to je prva, še pred ponedeljkom, na Facebooku opozorila novinarka iz kulturnega uredništva TV Slovenija Špela Kožar, saj bo tako Kultura po novem na sporedu zelo pozno, šele okoli 23. ure. Direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj tega ni želela komentirati, sta se pa na naše vprašanje odzvali urednica Kulture Saša Šavel in odgovorna urednica kulturnega in umetniškega programa Živa Emeršič.

Prva je povedala, da v uredništvu to odločitev obžalujejo, saj v času vse večje mediokritete in širokih možnosti izbire komercialnih vsebin potiskanje kulture na javni televiziji v pozne termine in hkratno zmanjševanje sredstev ter slabšanje produkcijskih razmer pomenijo vse večjo marginalizacijo kulturnih vsebin. »Med oddajami, ki jih ustvarjamo v uredništvu oddaj o kulturi (Kultura, Osmi dan, Pisave, Umetni raj, Umetnost igre, Opus, Platforma, Kino Fokus, Panoptikum, Profil, Poletna scena), ni niti ena uvrščena v t. i. prime-time termin. Vse so na sporedu v poznih večernih ali popoldanskih urah,« je poudarila Saša Šavel.

Živa Emeršič pa je pojasnila, da je vodstvo premik kulturnoinformativne oddaje Kultura utemeljilo z odstotki gledanosti in mnenjem, da »gledalci takoj po Odmevih raje gledajo šport kot kulturo«. Športna poročila so tako na sporedu redno – po splošnih poročilih ob enih in petih, po TV Dnevniku in po Odmevih, torej štirikrat na dan, poročanje o kulturi pa lahko spremljamo samo po Odmevih.

»V kulturnem in umetniškem programu menimo, da je poteza neprimerna in da z njo javna televizija, ki je (tudi) kulturna in izobraževalna ustanova, slovenski javnosti pošilja (še eno) sporočilo, da se dokončno uklanja diktatu rejtingov in pozablja na svoj status in poslanstvo,« je poudarila odgovorna urednica kulturnega in umetniškega programa.

Ni najbolj jasno, kako nacionalna televizija od kulturnih oddaj pričakuje visoko gledanost, če pa so potisnjene v slabo gledane termine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.