Jure Trampuš

26. 1. 2018  |  Mladina 4  |  Politika

Politično taktiziranje

Nova Slovenija si želi programskega sodelovanja, a z Janšo ne misli sodelovati

Nova Slovenija je bila že na prejšnjih volitvah označena za kolaborante. Tudi tokrat bo podobno.

Nova Slovenija je bila že na prejšnjih volitvah označena za kolaborante. Tudi tokrat bo podobno.
© Arhiv Mladine

Poziv »k programskemu povezovanju strank«, k ustanovitvi »nekakšnega novega Demosa«, poziv k sodelovanju, k vračanju politike normalnosti, vse to, kar si je te dni javno zaželel vodja poslanske skupine Nove Slovenije Matej Tonin, je bilo pričakovano. Gre za logično politično taktiziranje pred parlamentarnimi volitvami. Nihče, niti v NSi, resno ne pričakuje, da se bo ponovil Demos, razmere so drugačne, politiki so drugačni, volivci so drugačni. Novega Demosa si želijo le ljudje, ki živijo v preteklosti. Poziv NSi je treba razumeti z drugih vidikov.

Najprej gre za željo po osamitvi Janeza Janše. Predstavniki NSi so večkrat javno dejali, da z njim, s tistimi, »ki jih ne spoštujejo«, ne bodo sodelovali. Podobno so zatrdili vsi predstavniki parlamentarnih strank. Za Janšo, ki se dobro zaveda, da bo po naslednjih volitvah lahko vodil le koalicijsko vlado, to pomeni veliko težavo. Za zdaj njega in njegovo politiko zavračajo vse parlamentarne stranke, hkrati pa ni videti, da bi bila njegova politična zaveznika, Primčevo Gibanje in Franc Kangler, uspešna na prihajajočih parlamentarnih volitvah.

Za pozivom NSi se skriva še nekaj. Stranke, ki ne morejo staviti na nove obraze, lahko volivcem ponudijo le politične programe, strategije razvoja, kot se rado reče v politiki. V NSi so že večkrat razložili, kako si predstavljajo jutrišnjo Slovenijo, želijo si nižjih davkov, privatiziranega zdravstva, vitke države pač. Prepričani so torej, da bo tokrat na volitvah znova odločala vsebina, ne pa le nove podobe. Težko je sicer reči, ali se bo taktika Mateja Tonina in Ljudmile Novak nazadnje obrestovala, do volitev je še nekaj mesecev, gotovo pa si je stranka z jasnim zavračanjem Janeza Janše pridobila nekaj sovražnikov. Za to je poskrbel tudi Janša sam, saj njegovi novičarski portali v različnih izvedbah in oblikah napadajo NSi, on pa je recimo tvitnil, da se »Andrej Bajuk obrača v grobu«.

Raziskave javnega mnenja, ki nastajajo zadnje tedne, kažejo na trend zmanjševanja podpore SDS; ta ni več najbolje uvrščena stranka. Premaguje jo SD. Kažejo tudi razmeroma visoko uvrstitev Liste Marjana Šarca. Hkrati pa naj bi bila uvrstitev NSi tako rekoč enaka kot na zadnjih volitvah, torej nekaj malega nad parlamentarnim pragom.

A glavno vprašanje volitev ni spopad na desnici ali ugibanje, če bo SDS nazadnje res dobila samo toliko glasov, kolikor jih je zbrala njena kandidatka Romana Tomc na predsedniških volitvah. Večja neznanka je Marjan Šarec. Kateri stranki bo prevzel največ volivcev? Kako lahko »škoduje« desni sredini? Kateri novi obraz si bodo izbrali volivci, ki so se naveličali Mira Cerarja?

Iz kamniškega volilnega okraja sta v parlamentu dva poslanca, Matej Tonin in Julijana Bizjak Mlakar. Na prihajajočih volitvah se bodo v Kamniku za parlament, kot kaže, udarili trije »prvokategorniki«: Marjan Šarec, Matej Tonin in najverjetneje tudi nekdanji član NSi in zvesti podpornik Janeza Janše Aleš Hojs. V tem troboju bo premočno zmagal Šarec, spopad med Toninom in Hojsom pa utegne razkriti, kako se bo politika sovraštva in radikalizma, za katero se je odločil Janez Janša, nazadnje maščevala SDS in celotni desnici. Ta že desetletja kot mesečnik stopa po poti, ki jo je začrtal njihov veliki vodja. Uporniki, kakršna sta NSi in Matej Tonin, so bili v vsem tem času bolj redki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.