Minister in policist

Izbira odvetnikov za ribiče na obeh straneh meje

Ivica Senjak

Ivica Senjak
© Glas Istre

»Istrske ribiče zastopa bivši slovenski minister, slovenske pa bivši puljski policist,« so prispevek o izbranih odvetnikih za hrvaške ribiče pred slovenskimi sodišči in slovenske pred hrvaškimi naslovili v časniku Glas Istre. Odločitev, kdo bo zastopal ribiče na eni in drugi strani meje v novi realnosti arbitražne razsodbe, je bila v rokah obeh vlad. Kako sta izbirali in kako izbrali?

Da je razlika med odvetnikoma opazna, je očitno in so jo zaznali tudi pri Glasu Istre. Izbiro odvetnika za hrvaške ribiče je opravilo ministrstvo za pravosodje v dogovoru z ribiči. Izbralo je dobro znano odvetniško pisarno Mihe Kozinca, ki je bil nekoč predsednik slovenske odvetniške zbornice – vodil jo je kar devet let – in minister za pravosodje. Že na prvi pogled bi lahko rekli, da je izbira dobra, Kozinc je uveljavljen odvetnik s priznano odvetniško pisarno in številnimi poznanstvi. Zadovoljstvo z izbiro so izrazili tudi hrvaški ribiči.

In kako je potekala izbira na slovenski strani? Kako so izbrali odvetniško pisarno puljskega odvetnika Ivice Senjaka, ki je v primerjavi s pisarno Mihe Kozinca na Hrvaškem precejšnja neznanka? Na ministrstvu za kmetijstvo odgovarjajo, da so – drugače od Hrvaške – tudi pri varovanju tako čislanega Piranskega zaliva upoštevali zakon o javnem naročanju, in čeprav naj bi šlo za pravno vprašanje, pomembno za državo, odvetnika izbrali na podlagi naročila male vrednosti. To pa zato, ker je šlo za naročilo do višine 20 tisoč evrov. Torej za znesek, za katerega lahko utemeljeno špekuliramo, da se ob njem odvetniška pisarna Mihe Kozinca ne bi niti zdrznila.

Kdo je Ivica Senjak, ki ga je Slovenija izbrala, da zastopa njene interese in čigar pisarna po mnenju ministrstva »ne bo škodila slovenskim interesom, ima izkušnje s pravnim zastopanjem interesov Slovenije na Hrvaškem ter je lokacijsko bližje sodišču, ki bo predvidoma vodilo postopke«? Po pisanju Glasa Istre je Senjak bivši policist oziroma policijski funkcionar. V devetdesetih letih je na puljski policijski upravi opravljal delo pomočnika načelnika oddelka kriminalistične policije ter pomočnika načelnika oddelka za splošno kriminaliteto, za tem pa je opravljal tudi delo lokalnega državnega pravobranilca – torej zagovornika države – v Bujah.

O izbiri odvetniške pisarne, ki bo zastopala interes slovenskih ribičev na Hrvaškem, na ministrstvu niso želeli povedati veliko, ker bi vsa druga »razkritja lahko škodovala izvedbi pravnih postopkov«. O morebitni škodi, ki bi utegnila nastati zaradi izbire relativno neznanega odvetnika samega, pa bomo morda lahko govorili čez čas.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.