Izak Košir

9. 2. 2018  |  Mladina 6  |  Družba

Svinjina na gimnaziji

Lažne novice kot raziskovalna naloga

Če ste prejšnji teden na spletu zasledili članek Nič več svinjine na Gimnaziji Vič, v katerem je pisalo, da želi vodstvo šole dijakom in dijakinjam muslimanske vere olajšati razmere, ste zapisu, če niste bili pozorni, po vsej verjetnosti verjeli, saj naj bi bil objavljen na Mladinini spletni strani. A spletna stran, na kateri je bil objavljen, ni bila www.mladina.si, temveč www.mladina.eu.

Na lažno spletno stran nas je opozoril bralec, nato pa je izginila. Kasneje smo izvedeli, da ni šlo za lažno novico z namenom širjenja nestrpnosti, temveč za raziskovalno nalogo dijaka, ki je projekt poimenoval Fake news v informacijskem neredu. Naloga je nastala pod mentorstvom profesorja Matjaža Poljanška, za zgled pa je dijak vzel nedavni medijski eksperiment umetnika Mihe Artnaka, ki si je z lažno novico o prodaji svojega umetniškega dela za bajno vsoto privoščil nekaj slovenskih medijev, za vir pa je uporabil lažno spletno stran, ki je bila zrcalna slika spletne strani časnika The Guardian.

Profesor Poljanšek in dijak Urban Lečnik Spaić sta se odločila, da se bosta dotaknila dveh tem – vere in narodne identitete, saj smo, kot sta pojasnila, v času t. i. begunske krize zaznali veliko strahu pred islamizacijo Evrope. Zato je bila za raziskovalno nalogo izbrana tema kultura prehranjevanja. In ker smo v Mladini pred časom pisali o prilagoditvi prehrane muslimanom, sta se odločila, da pripravita članek, ki bi bil aktualen in bi ljudi pripeljal do nereflektiranega čustvenega odziva. Zapis je govoril o tem, da so na Gimnaziji Vič poskusno opustili svinjino v vseh obrokih, meso pa ob petkih v celoti.

Sodeč po statistiki se je le 45 odstotkov obiskovalcev prvotne strani www.mladina. eu odločilo obiskati stran, ki je bila navedena kot vir (www.gimvič.si). »To pomeni, da so ljudje verjeli informaciji in niso potrebovali dodatnega preverjanja ali pa so takoj prepoznali ponarejenost in se niso želeli poglobiti,« pravi Lečnik Spaić.

»Problem lažnih novic je, da smo jih začeli normalizirati. V kopici informacij, ki nas vsak dan obkrožajo, so te postale le še ena ovira na poti iskanja ’čistih’ informacij,« odgovarja profesor Poljanšek in dodaja, da večina profesorskih kolegov in kolegic poskus odobrava, prav tako ravnateljica Gimnazije Vič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.