Izak Košir

 |  Mladina 7  |  Politika

(Ne)odgovornost

Kako je Janša na Twitterju sprožil plaz, ki je zasul navadno državljanko

© Tomaž Lavrič

»Prijavila sem Janševo sponzorirano FB-objavo, za danes sem naredila dovolj,« je na profilu na Twitterju zapisala uporabnica, ki si je nadela ime Russhie.

Zmotil jo je Janšev tvit ob kulturnem prazniku. Zapisal je: »Slovenke in Slovenci! Izrojena levica se na kulturni praznik iz vas norčuje kot še nikoli doslej. Sramotenju naših skupnih nacionalnih simbolov in slovenske družine pravi “umetnost”. Če se s tem ne strinjate, vas razglasi za nestrpneže in vas zmerja z bedaki. Potem pa iz vaših žepov bogato plačuje kreature, ki skrunijo vse tisto, kar je omogočilo, da smo kot narod Stali in obstali. Dovolj je tega, DOL S PARAZITI!« Ob zapisu je objavil še fotografiji (obe vzeti iz konteksta) Simone Semenič in Maje Smrekar, prve gole in noseče, ovite v slovensko zastavo, druge pa zgoraj brez s pasjim mladičem. Ta montaža je bila opremljena s fotografijama iz bolnišnice in tovarne ter pripisom: »Za takšno „kulturo“ vi garate vsak dan in potem vas izrojena levica zmerja, da ne razumete umetnosti! Do kdaj še?« Objava je dobila več kot 1600 všečkov in imela več kot 360 delitev. To je veliko. Videlo pa jo je še več ljudi, saj ima Janša na Facebooku skoraj 24 tisoč sledilcev.

Zaradi prijave Facebooku o neprimernosti in žaljivosti Janševe objave se je na uporabnico Russhie vsul plaz sovraštva. Najprej se je oglasil predsednik SDS in objavil njen tvit o tem, da ima rada vonj svojega psa, ko je sveže umit, ter dodal: »Še ena kandidatka za prešernovo nagrado. Le kako so jo tokrat spregledali?«

Nato se je začelo. Nekateri uporabniki so se spravili na njeno družino, drugi so jo zmerjali z udbašico, tretji je zapisal, da se v njenem lokalu zbirajo pasjejebci. Vse skupaj pa ni ostalo zgolj na spletu, v svetu trolov. Kot je zapisala napadena:

»Moji mami je na služben mail včeraj ponoči nek anonimen pušelc pisal in ji poslal zoofilske fotografije ter jih povezal z menoj. K sreči sem mail videla prva in ga izbrisala, ampak – resno?« Grožnje in opazke se niso končale tam, saj je v okolju, kjer biva, incident razburkal sceno, tarča pa ni več zgolj Russhie, temveč zdaj tudi njeni starši.

Russhie, navadna državljanka, se je Twitterju pridružila avgusta 2010, od takrat je napisala več kot 27 tisoč tvitov in pridobila 2775 sledilcev. Sama sledi 291 profilom.

Na drugi strani je Janez Janša, politik in javna osebnost, ki se je Twitterju pridružil februarja 2011, v tem času objavil več kot 40 tisoč tvitov in si pridobil več kot 50 tisoč sledilcev, kar pomeni, da imajo njegovi zapisi ogromen doseg. Sledilci voditeljem sledijo. In jih posnemajo. Žal tudi takrat, ko gre za negativen vpliv – nestrpnost, hujskaštvo, žalitve in celo grožnje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.