Borut Mekina

16. 2. 2018  |  Mladina 7  |  Družba

Kako visoka je plača Gorenjevega oznanjevalca slabih novic?

Izrazito zasebna stvar

Nova okrepitev Gorenja nekdanji novinar in po novem direktor komuniciranja Denis Oštir

Nova okrepitev Gorenja nekdanji novinar in po novem direktor komuniciranja Denis Oštir
© RTVSLO

Novi direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir, nekdanji Pristopov PR-ovec, novinar POP TV in urednik spletnega portala 24ur.com, zadnje tedne v imenu Gorenjeve uprave zaposlenim in javnosti pojasnjuje razloge, zaradi katerih so se v podjetju odločili za drastičen ukrep – odpoved podjetniške kolektivne pogodbe. Domnevno naj bi šlo za »posodobitev«, seveda pa tudi za zmanjšanje delavskih pravic.

Na začetku meseca je Oštir recimo za RTV Slovenija razkril, da naj bi bili nekateri zaposleni v podjetju živeli preveč lagodno, »v posameznih primerih imajo ljudje celo 45 dni dopusta«. V Gorenju so eno najstarejših kolektivnih pogodb v Sloveniji odpovedali ravno zaradi dopustov. Uprava je sindikatu predlagala, naj se dopust skrajša za štiri do pet dni, sindikat pa je predlog zavrnil in predlagal, da bi dopust skrajšali za dva dni, vendar uprava tega ni sprejela.

Odpoved kolektivne pogodbe pomeni, da bodo začela veljati panožna kolektivna pravila, zaradi česar bi se lahko plače znižale za deset odstotkov.

Ta namera je zaposlene razbesnela. Predsednik konference sindikata kovinske in elektroindustrije SKEI v družbi Žan Zeba, ki je doslej pripravil že 22 delovnih zborov, pravi, da je za zdaj podpora stavki več kot 90-odstotna. Nacionalna televizija je o sporih v Gorenju ta mesec obširno poročala že v petih prispevkih, »se nam pa zdi zanimivo, da POP TV ali recimo portal 24ur, od koder prihaja Oštir, o tem še ni pripravil nobenega prispevka. Zastonj na to delovno mesto gotovo ni prišel, kolikor nam je znano, je z upravo podpisal individualno pogodbo,« še dodaja Zeba.

Oštir o svojih privilegijih v Gorenju ne želi govoriti. Višine osebnega dohodka ni želel razkriti, saj naj bi bil podatek o osebnih prejemkih »izrazito oseben. Zato o njem ne želim govoriti javno.« Nekaj več kot sto zaposlenih po individualnih pogodbah v Gorenju je leta 2016 prejelo 10,3 milijona evrov, torej znaša povprečna plača v Gorenju, izplačana na podlagi individualne pogodbe, 7861 evrov bruto.

A vodstvo Gorenja se zaveda občutljivosti plačnih razmerij v podjetju. Ker Gorenje leta 2017 ni doseglo zastavljenih ciljev, si je uprava, so pojasnili iz službe korporativnega komuniciranja, plače z novim letom znižala za 20 odstotkov, izvršni pomočniki uprave pa za 15 odstotkov. Sodeč po podatkih o neto izplačilih, ki jih Gorenje objavlja v letnih poročilih, bo predsednik uprave Franjo Bobinac letos na mesec prejemal 12.335 evrov neto.

Dodajmo k temu še nekaj podatkov iz preteklosti. Pred 30 leti so bile plače direktorjev do štirikrat višje od delavskih plač. V arhivih smo zasledili podatek o osebnem dohodku direktorja nekdanje Primatove tovarne kovinskih izdelkov, ki je tedaj veljala za eno najnaprednejših. Preračunano za današnji čas so delavci v tovarni tedaj zaslužili 579 evrov neto, približno toliko kot danes. Direktor pa zgolj enkrat več, 1200 evrov neto na mesec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.