Staš Zgonik

6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Družba

Zuckerbergove smeti

Ustanovitelj Facebooka za svojo zasebnost skrbi precej bolje kot za vašo 

Mark Zuckerberg je Facebook zasnoval kot industrijsko farmo osebnih podatkov uporabnikov. Uporabniki Facebooka niso njegove stranke, temveč njegov produkt. Skrb za zasebnost je drugotnega pomena.

Novinar spletnega medija The Outline Joe Veix se je odločil na nekoliko nenavaden način preveriti, koliko lahko izve o Zuckerbergovem zasebnem življenju. Iz smetnjaka pred njegovo hišo naj bi ukradel smeti. »Tako bi izvedel več o njegovih navadah in tem, kaj ga zanima, ter ustvaril profil o njem. Tega bi lahko prodal blagovnim znamkam, ki merijo na tako cenjeno ciljno skupino moških milijarderjev, starih od 18 od 34 let.«

Preiskovanje smeti se ne šteje za kršenje zasebnosti. Če človek ne želi, da bi kdo o njegovem življenju sklepal na podlagi njegovih smeti (ki lahko o njem povedo zelo veliko), mora sam poskrbeti, da iz vsebine smetnjaka ne bo mogoče ničesar razbrati.

Ko se je Veix na dan odvoza smeti namenil pred eno od Zuckerbergovih rezidenc, tisto v okrožju Mission v San Franciscu, je pri smetnjakih, ki sta bila postavljena na ulici pred hišo, naletel na četico zasebnih varnostnikov. Izgovoril se je, da je izgubil avtomobilske ključe, in za vsak primer pogledal tudi v oba smetnjaka. Bila sta prazna.

Nekaj dni zatem se je odpravil še do hiše v kraju Palo Alto, ki jo je Zuckerberg kupil leta 2011, hkrati pa še vse parcele okoli nje, da mu sosedi ne bi kukali na dvorišče. Vhod na dvorišče z ulice, ki so ga stražili varnostniki v dveh športnih terencih, je sicer na aplikaciji Google Street View zamegljen. Tukaj smetnjakov na ulici sploh ni bilo.

Novinar sklepa, da Zuckerberg najema katero od zasebnih družb, ki poskrbijo za diskreten odvoz smeti. Facebookov oddelek za odnose z javnostmi mu na poizvedbo v zvezi s tem seveda ni odgovoril. »Če bi le Marka Zuckerberga za zasebnost preostalega sveta skrbelo toliko, kot ga skrbi za njegovo lastno zasebnost,« zaključi Joe Veix.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.