Izak Košir

 |  Mladina 17  |  Politika

Pop poslanci

Estradniki, ki želijo v parlament 

Politične stranke skušajo v predvolilnem času pozornost pritegniti na vse mogoče načine. Na listah kandidirajo znane osebnosti, ki se sicer ukvarjajo z »entertainmentom«, glasbo, gledališčem, filmom, televizijo, tudi športom. Nekaterim je v preteklosti uspel preklop v politiko, dobra primera sta igralca Violeta Tomić (Levica) in Saša Tabaković (SMC), oba končujeta poslanski mandat in bosta ponovno kandidirala. Več je manj posrečenih primerov.

Tudi na prihajajočih državnozborskih volitvah bo na listah kar nekaj estradnikov. Nekdanji košarkar Dušan Hauptman bo kandidiral za Listo Marjana Šarca, kjer sta na seznamu mogočih poslancev še Matej Špehar, nekdanji radijski voditelj, ki se zadnja leta v medijih pojavlja predvsem kot poznavalec družabnih omrežij, in Nina Maurovič, nekdanja voditeljica na Golici TV, pevka (dekliška skupina Carice) in tekmovalka v resničnostnem šovu Big Brother. Za poslanca bo kandidiral še en tekmovalec iz tega TV-šova, to je Tomaž Jeraj, ki bo volivke in volivce skušal prepričati na listi Zedinjena Slovenija.

Goran Šarac, glasbenik in član razpadle skupine Rendez-Vous, soprog pokojne pevke Simone Weiss in brat pevca Mikija Šarca, bo kandidiral na listi stranke SD, 76-letni pevec Lado Leskovar pa na listi Erjavčeve stranke DeSUS. Tam bo kandidiral tudi oče Luke Dončića Saša Dončić. Nekdanji nogometaš Gregor Židan bo nastopil kot kandidat stranke SMC.

Pri Levici bosta za poslanski sedež kandidirali televizijska kuharska mojstrica Alma Rekić in igralka Lara Jankovič, pa tudi nekaj širši javnosti manj znanih obrazov iz sveta kulture – denimo glasbenik Primož P. Ram Siter. Ratko Stojiljković, ki se je pojavil v nekaj filmih in je ljubiteljski igralec, sicer pa aktivist, je kandidat Piratske stranke.

Janševa SDS pa bo v bitko pop politikov poslala pevko Alenko Gotar, ki je s svojimi konzervativnejšimi mnenji o aktualnih dogodkih na družabnih omrežjih že nekajkrat sprožila val komentarjev.

Estradniki v politiki niso nič novega. Le redkim uspe. Tudi Marjan Šarec, predsednik LMŠ in kamniški župan, je nekdanji igralec in imitator, Eva Irgl, poslanka SDS, je nekdanja TV-voditeljica razvedrilnega programa.

Konec koncev tudi ameriški predsednik Donald Trump prihaja iz resničnostnih šovov (Vajenec), njegov republikanski kolega, igralec Arnold Schwarzenegger, je postal guverner Kalifornije. Iz Hollywooda je bil še en ameriški predsednik, Ronald Reagan, prav tako republikanec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.