Vasja Jager

4. 5. 2018  |  Mladina 18  |  Družba

Križ nad svobodo

Bodo križniki iz cerkve izgnali prireditve, ki jim ne bodo všeč?

Bodo odslej gledališke predstave, kakršna je bila lanski Pilad Piera Paola Pasolinija, v križevniški cerkvi prepovedane?

Bodo odslej gledališke predstave, kakršna je bila lanski Pilad Piera Paola Pasolinija, v križevniški cerkvi prepovedane?
© Ljubljanski festival

Po 26 let trajajočem denacionalizacijskem postopku so križniškemu redu vrnili cerkev v središču ljubljanskih Križank. Ta pomeni jedro kompleksa, v katerem javni zavod Festival Ljubljana izvaja kulturne prireditve. Doslej je bil pri tem neodvisen, a zdi se, da se z novim gospodarjem cerkve, v kateri je domoval Festival, to obdobje končuje. Prior slovenske province križniškega reda Janko Štampar je namreč oznanil, da je red pripravljen cerkev oddajati v najem, ob tem pa napovedal, da »bomo mi odločali, katere prireditve se bodo poslej odvijale v njej. Takšne, ki bi bile naperjene proti cerkvi, gotovo ne«. Dejal je še, da »ne bi dovolili, da bi v njej pel kakšen perverznež, na pol homoseksualec, kar se je v Križankah že dogajalo«.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.