Izak Košir

 |  Mladina 20  |  Družba

Evrovizija in antisemitizem

Zmagovalka, ki je tarča zato, ker prihaja iz Izraela

Netta na finalnem večeru letošnje Evrovizije

Netta na finalnem večeru letošnje Evrovizije
© RTVSLO

Ob nedavni zmagi Izraelke Nette na Pesmi Evrovizije v Lizboni so se na spletu pojavili številni žaljivi in do Judov nestrpni komentarji. Slovenski del spletne skupnosti na Facebooku in Twitterju ni bil nobena izjema, morda je celo prednjačil. Ali je temu botrovala novica, da bo Evrovizija prihodnje leto v Jeruzalemu, kamor so iz Tel Aviva ZDA že preselile veleposlaništvo, ali nedavni incident na meji z Gazo, v katerem je življenje izgubilo več kot 50 neoboroženih Palestincev, je lahko nehvaležno vprašanje, saj evrovizijska zmagovalka, ki se predstavlja kot borka za pravice žensk, s politiko države Izrael in izraelsko-palestinskim vprašanjem nima nič, zato si takšnega javnega linča zgolj zaradi svojega rodu res ni zaslužila.

Dr. Igor Vojtič, podpredsednik Judovske skupnosti Slovenije (JSS), meni, da del krivde nosijo tudi slovenski tiskani in vizualni mediji – z redkimi izjemami –, ki po njegovem sovraštvo do Izraela podpihujejo že najmanj 20 let. »Klasični rasistični in verski antisemitizem ni nikoli izginil. Kljub temu v judovski skupnosti menimo, da večina Slovencev zelo dobro razlikuje med politiko države in rodom ljudi,« poudarja Vojtič in dodaja, da se mu zdi žalostno, da se Judje po holokavstu v Evropi spet bojijo za življenje.

A glede na komentarje, ki jih te dni prebiramo na spletu, si ne moremo pomagati, da o tem, da »večina Slovencev zelo dobro razlikuje med politiko države in rodom ljudi«, močno dvomimo. Enkrat se jeza usmerja v migrante, drugič v Rome, potem v pripadnike narodnih manjšin iz držav nekdanje Jugoslavije, zdaj pa so očitno ponovno aktualni tudi Judje. In nekatere politične stranke dobro vedo, kako izkoristiti sovraštvo do Neslovencev – še posebej v predvolilnem času, takrat, ko jim to najbolj koristi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.