Borut Mekina

25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Politika

Orbán že neposredno financira SDS

Predvolilne oglase SDS plačujejo podjetja, ki so denar dobila iz Madžarske

Dva posnetka iz Facebooka, s katerih je vidno, da je Nova24 plačala (»sponsored«) predvolilni oglas SDS.

Dva posnetka iz Facebooka, s katerih je vidno, da je Nova24 plačala (»sponsored«) predvolilni oglas SDS.

Nova24, glasilo v lasti funkcionarjev in simpatizerjev stranke SDS, in podjetje Nova obzorja, ki je v 44-odstotni lasti stranke SDS, sta v zadnjem letu dobila zajetno finančno pomoč od madžarskih podjetij, povezanih z madžarskim premierom Viktorjem Orbánom in njegovo stranko Fidesz. Obe podjetji, ki izdajata več medijev, nedvomno izvajata predvolilno propagando za SDS prek svojih medijskih vsebin, a zdaj sta začeli SDS zagotavljati tudi neposredno pomoč. Na socialnih omrežjih, predvsem na Facebooku in Instagramu, so se namreč pojavili predvolilni oglasi stranke SDS, ki jih plačujeta Nova24 in Demokracija, kar pomeni, da se madžarski denar že neposredno troši za predvolilno kampanjo SDS.

Takšen način financiranja volilne kampanje pomeni brez dvoma izigravanje zakonodaje. Z računskega sodišča na naše vprašanje odgovarjajo, da je »financiranje stroškov volilne kampanje s strani pravnih oseb zasebnega prava po zakonu o volilni kampanji prepovedano«. Pravne osebe zasebnega prava, samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, ne smejo financirati strank, pojasnjujejo. Vse politične stranke morajo namreč vse stroške plačevati s posebnega, za to odprtega računa. SDS bi v tem primeru morala, še pojasnjujejo z računskega sodišča, Novi24 ali Demokraciji izstaviti račun in takšno kampanjo plačati oziroma najkasneje v 30 dneh od dneva prejema takšne »pomoči« denar nakazati v humanitarne namene.

Ob tem se postavlja več vprašanj. Računsko sodišče sicer lahko, ob vsakokratni reviziji volilnih kampanj, poleg stroškov iz posebnega računa upošteva tudi druge izdatke. Upošteva lahko »vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev«, ne glede na to, kdaj so nastali ali kdo jih je plačal. A vprašanje je, kako bo računsko sodišče sploh ugotovilo dejanski obseg kampanje SDS na socialnih omrežjih, ki je za zdaj nezakonita, predvsem zato, ker so poleg Nove24 in Demokracije oglase SDS na spletu začeli oglaševati anonimni uporabniki. Poleg oglasov za SDS, ki sta jih plačali obe z madžarskim denarjem podprti podjetji, so začeli iste oglase na socialnih omrežjih sponzorirati tudi uporabniki, kot recimo »Lutkovno gledališče Murgle« ali »Vedno sem volil levico«. Facebook za zdaj v Evropi od naročnikov političnih oglasov še ne zahteva objave identitete plačnika.

»Financiranje stroškov volilne kampanje s strani pravnih oseb zasebnega prava je po zakonu o volilni kampanji prepovedano.« – Računsko sodišče

Pomoč, ki jo SDS dobiva od Viktorja Orbána, postaja tako že neizmerljiva. Znano je, da so madžarska podjetja Novo24 lani dokapitalizirala z 800.000 evri in da je Madžar Peter Schatz v podjetje Nova obzorja, ki izdaja Demokracijo, vložil 630.000 evrov, 450.000 evrov pa naj bi po besedah Janeza Janše »Madžari« SDS ponujali za odkup še preostalega deleža Novih obzorij. A to še ni vse. Tukaj je še svetovalna pomoč. Eden izmed novih lastnikov Nove24 je Árpád Habony, sicer osebni svetovalec Viktorja Orbána. Habony je tudi eden izmed avtorjev vseh dosedanjih Orbánovih predvolilnih kampanj, tudi zadnje marca, ko so Madžarsko preplavili jumbo plakati, na katerih je bila naslikana množica migrantov s slovensko-hrvaške meje iz leta 2015, skupaj z znakom »Stop« na levi strani. Identično kampanjo s skoraj enakimi plakati in z naslovom »Zavarovali bomo Slovenijo« pa je pretekli teden zagnala SDS. Kako bo računsko sodišče od SDS zahtevalo, naj stranka v humanitarne namene nakaže stroške Habonyjevega svetovanja?

Denar za Novo24 je dejansko vplačal 22. najbogatejši Madžar Károly Varga. Ta je z Lőrincem Mészárosem – Orbánovim najboljšim prijateljem, županom njegovega rojstnega kraja, solastnik več gradbenih podjetij.

Denar za Novo24 je dejansko vplačal 22. najbogatejši Madžar Károly Varga. Ta je z Lőrincem Mészárosem – Orbánovim najboljšim prijateljem, županom njegovega rojstnega kraja, solastnik več gradbenih podjetij.

Seveda pa je tudi 21. člen slovenskega zakona o političnih strankah jasen: »Prepovedano je pridobivanje sredstev stranke iz prispevkov tujih pravnih in fizičnih oseb ter tujih samostojnih podjetnikov posameznikov in posameznikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, iz prihodkov od premoženja stranke iz tujine oziroma vsakršno drugo pridobivanje sredstev za stranko iz tujine.« Nekatere konkurenčne politične stranke so Orbánovo pomoč SDS že izpostavile. Dejan Židan, predsednik SD, je ta teden omenil, »da bi bilo zanimivo in potrebno preveriti, morda tudi s parlamentarno preiskavo, od kod denar za tako dolgo kampanjo SDS ...«. Luka Mesec, koordinator Levice, pa je na zadnjem soočenju na POP TV dejal, da je prav SDS s pomočjo Vilija Kovačiča dosegla razveljavitev referenduma o drugem tiru zaradi nezakonito financirane vladne volilne kampanje, zdaj pa navkljub zakonski prepovedi z denarjem iz tujine financira kampanjo prav Janša.

»Prepovedano je pridobivanje sredstev stranke iz prispevkov tujih pravnih in fizičnih oseb ter tujih samostojnih podjetnikov posameznikov in posameznikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, iz prihodkov od premoženja stranke iz tujine oziroma vsakršno drugo pridobivanje sredstev za stranko iz tujine.« - 21. člen slovenskega zakona o političnih strankah

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.