Demagogija, ne pa demografija

Bo Matjaž Gams odstopil?

Državni svetnik Matjaž Gams

Državni svetnik Matjaž Gams
© Borut Krajnc

Državnega svetnika Matjaža Gamsa, ki je pred časom v državnem svetu pripravil posvet Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda, so ZRC SAZU in člani upravnega odbora Slovenskega društva za jezikovne tehnologije pozvali k odstopu.

»Njegove dejavnosti v sklopu dogodka ’Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda’, najstrožje obsojamo, saj so v nasprotju z vsemi vrednotami in cilji, v okviru katerih društvo deluje, pa tudi v nasprotju s programom, ki ga je predložil ob kandidaturi,« so zapisali v upravnem odboru, ki ga vodi predsednica Darja Fišer, in se opravičili za slabo presojo pri podpori Gamsovi kandidaturi za državnega svetnika s področja znanosti: »S slabo presojo kandidata smo škodovali ugledu društva in njegovih članov, pa tudi slovenski znanosti in družbi nasploh, za kar se iskreno opravičujemo.« Člani upravnega odbora so Gamsa pozvali k javnemu opravičilu in k odstopu s položaja državnega svetnika, odstopne izjave pa so podali tudi sami, saj se »svoje napake zavedamo in sprejemamo odgovornost zanjo«.

Njihova napaka naj bi bila v tem, da so Gamsa imeli za primernega. Da ni primeren za opravljanje funkcije, pa po njihovem mnenju dokazuje prav omenjeni dogodek, zaradi katerega so sicer, še preden je bil izpeljan, protestirali številni slovenski intelektualci, javne ustanove in nevladne organizacije. Tedaj so v protestnem pismu zapisali: »Poleg tega je med seznamom povabljenk in povabljencev v ’strokovnem delu’ posveta komaj najti kako ime, ki bi bilo javnosti poznano po znanstvenem ukvarjanju z demografijo, etničnostjo in nacionalizmom, kar kaže na to, da je koncept posveta somišljeniško zborovanje, ki s kako strokovnostjo nima zveze. Cela vrsta naslovov najavljenih prispevkov zveni kot slogani in domislice nacionalističnih političnih strank, ki ’narod’ razumejo v okviru kri-in-grudovstva 19. in 20. stoletja in ki s širjenjem (prastare) ideje o ogroženosti slovenskega naroda vzbujajo strah ter bolj ali manj prikrito apelirajo na podporo politikam izključevanja, ksenofobije ter omejevanja pravic žensk, spolnih, seksualnih, etničnih in verskih manjšin.«Res, na prireditvi, ki ni bila politični shod, pač pa dogodek v organizaciji spodnjega doma slovenskega parlamenta, so o »prihodnosti slovenskega naroda« razpravljali tudi teologi, duhovniki in podporniki politične skrajne desnice.

»Med vzroki za ’zaton Slovencev’ je navedel tudi emancipacijo žensk in spolnih manjšin, temeljna načela znanosti pa tako zamenjal za govorico spolne in rasne diskriminacije. S tem ni izgubil samo zaupanja raziskovalk in raziskovalcev, temveč tudi možnost za zastopanje kateregakoli drugega funkcionalnega ali teritorialnega interesa državljank in državljanov Republike Slovenije,« je med drugim zapisal tudi direktor ZRC SAZU dr. Oto Luthar in Gamsa pozval, naj svoje mesto v državnem svetu prepusti kakemu drugemu predstavniku ali predstavnici.

Gams se (za zdaj) za pozive k odstopu ne meni. Nanje se je odzval z besedami, da je bilo »v javnosti mnogo čudnih trditev, npr. da sem rekel, da je treba ženske manj izobraževati – to bi vsakega ujezilo, tudi mene, saj je šokantno nazadnjaško; take odzive povsem razumem. Ampak nič takega ni bilo. Sem pa pri organizaciji naredil nekaj napak, recimo posvet tik pred volitvami, kljub trudu se govorci z levega pola niso odzivali, desni pa so navalili, nekaj je bilo prepotentnih stavkov. Za napake se opravičujem in bom pazil, da jih ne ponovim. Upam, da bodo bodoča promoviranja znanstvenih spoznanj, stroke in napredka bolj uspešna.«

Gams je res napravil napako, a drugačno napako, kot jo priznava. Na posvet v državnem zboru s takšno tematiko ne bi smel vabiti razpravljavcev, ki tam niso imeli kaj iskati. Tega ne more popraviti niti odstop s položaja državnega svetnika, ki pa bi vseeno pokazal, da mu je iskreno žal, če tako trdi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.