Izak Košir

 |  Mladina 23  |  Družba

Topa v krožišču ne bo

(Ne)primerna lokacija, (ne)primeren spomenik

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu naj bi v krožišču v bližini avtobusne postaje, osnovne šole, vrtca in cerkve postavili vojaški top.

Gre za zeleno površino, kjer stoji lipa, ki naj bi simbolizirala žrtve vojn, poleg tega je tam že nekaj spominskih plošč. Enega od bralcev je zmotilo, da občina niti zdaj ne skrbi za to zemljišče, saj trava tam ostaja nepokošena: »Jaz in veliko mojih sokrajanov smo proti temu, da na prostoru med cerkvijo, vrtcem in šolo stoji top, torej orožje, namenjeno temu, da nekaj uničiš.«

Na občini Slovenj Gradec so potrdili, da res razmišljajo o postavitvi topa in da gre za javno površino, torej občinsko zemljišče, vendar pobuda ni zrasla na občinskem zelniku, temveč jo je dala vaška skupnost z nekaj veteranskimi organizacijami. Neuradno smo izvedeli, da ima s postavitvijo topa težave tudi vodstvo bližnje osnovne šole. Nekatere krajane skrbi, kdo bo to plačal, a dejansko naj bi občina, če se bo za postavitev res odločila, plačala zgolj beton, top bo darovala vaška skupnost v sodelovanju z veteranskimi organizacijami. Prav tako smo neuradno izvedeli, da občina ne zagovarja postavitve topa prav v krožišču, strinjala naj bi se tudi z drugo, primernejšo lokacijo, če bi jo predlagateljem uspelo najti.

Pomisleki in nasprotovanje nekaterih krajanov so sicer upravičeni, saj se bližnji Slovenj Gradec ponaša z nazivom »mesto glasnik miru«, to pa ni v sozvočju s postavljanjem (čeprav že odsluženega) orožja na javnih površinah. Poleg tega je mesto postavitve – krožišče – res bizarna izbira za takšno znamenje.

Andrej Čas, župan mestne občine Slovenj Gradec, odgovarja, da je po zboru krajanov, ki ga je pred dnevi sklical prav zaradi pomislekov nekaterih krajanov glede lokacije in ne zaradi spominskega obeležja, zadeva zglajena. "Pobudniki, gre za veteranske organizacije ter Vaško skupnost Šmartno, se strinjajo, da postavijo obeležje na drugo, primernejšo lokacijo. Top predstavlja spominsko in muzejsko obeležje obrambne in osamosvojitvene vojne, veliko obeležij v Sloveniji je namreč na podoben način posvečenih padlim v 1. in 2. svetovni ter tudi v osamosvojitveni vojni. Zbor krajanov sem sklical prav z namenom, da se krajani sami dogovorijo o lokaciji obeležja, v nobenem trenutku namreč ni šlo za problematiziranje simbolike slednjega, temveč zgolj za njegovo umestitev v prostor ožje lokalne skupnosti. Predlagana rešitev se mi zdi dobra, strinjam se, da se krajani ob podobnih pomislekih sestanejo in zadeve predebatirajo, saj se s pogovorom in komunikacijo da rešiti marsikatero nesoglasje," še dodaja župan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.