Peter Petrovčič

 |  Mladina 24  |  Politika

Zmerjanje z »udbašem« …

… je mogoče le, kadar je sodelovanje z Udbo ali SDV dokazljivo

Veno Taufer na prvem protestnem večeru junija 1988, na katerem so udeleženci z branjem svojih del protestirali zaradi procesa proti četverici.

Veno Taufer na prvem protestnem večeru junija 1988, na katerem so udeleženci z branjem svojih del protestirali zaradi procesa proti četverici.
© Tone Stojko

Sodna praksa kaže, da sta v Sloveniji »čast in dobro ime« skrbno varovani dobrini, še posebej, če gre za laži in zmerjanje ljudi brez kakršnekoli podlage. Je pa na pravico treba počakati. To je moral tudi pesnik, dramatik, esejist in prevajalec Veno Taufer, ki je tožil kolumnista različnih desnih medijev Boštjana M. Turka.

Turk je dolga leta v kolumnah in tudi v knjigi, ki je izšla pred petimi leti, pisal, da je bil Taufer sodelavec Udbe oziroma tajne policije SDV. Poleg tega je zaničujoče pisal o njegovem delu, njegovo poezijo je med drugim označil za šlamastiko, vezanje otrobov …

Sklicujoč se na dokumentacijo iz Arhiva Republike Slovenije je zatrjeval, da je bil Taufer sodelavec Udbe in SDV, sodišče pa je ugotovilo, kot piše Delo, da iz teh dokumentov »ni mogoče sklepati, da je bil Taufer ovaduh, vohun, član ali sodelavec SDV oziroma Udbe, še manj pa, da je takšno delo opravljal več desetletij in da je za plačilo ovajal in vohunil ter opravljal ’najbolj umazana dela’«. Sodišče je po pregledu dokumentacije, na katero se je skliceval Turk, ugotovilo, da je Taufer res bil v stikih s SDV, vendar je bil preiskovanec. Zasliševali so ga in nadzirali, nikoli pa ni s SDV sodeloval kot informator.

Že prvostopenjsko sodišče je ugotovilo, da je Turka vodil žaljiv oziroma zaničevalen namen, kar kaže tudi število objavljenih prispevkov in njihova kontinuiteta, višje sodišče pa je k temu dodalo, da so bili njegovi vztrajno ponavljajoči se zapisi o tožnikovem sodelovanju z Udbo namenjeni osebni diskreditaciji, ne pa obveščanju javnosti.

Sodba je pravnomočna, saj je višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega. Turk mora Tauferju plačati 7000 evrov odškodnine ter mu povrniti 1600 evrov sodnih stroškov. Poleg tega se mu mora javno opravičiti, preklicati sporne trditve in na svoje stroške objaviti sodbo v tedniku Reporter in časniku Delo. Sodišče mu je prepovedalo objavljati nekatere sporne trditve o Tauferju, ki so taksativno naštete v sodbi. Za vsako kršitev je predvidelo 2000 evrov kazni.

A dolga leta trajajoče kontinuirane diskreditacije Tauferja ni začel Turk, pač pa se je vse skupaj začelo, ko se je s položaja predsednika PEN izrekel proti ukinitvi (samostojnega) ministrstva za kulturo, ki jo je predlagala druga Janševa vlada. Nekaj dni za tem je sledila »kazen«, stranki SDS naklonjeni mediji so ga razglasili za udbovskega špiclja, umazanega ovaduha in to podkrepili z njegovim dosjejem, čeprav je iz njega razvidno le, da je bil nadzorovana oseba …

SDS prek svojih medijev sicer že dolga leta uporablja taktiko zlorabe udbovskih dosjejev za diskreditacijo javnih oseb. V primerih, ko gre za popolno manipulacijo podatkov iz teh dosjejev – in teh ni malo – utegne biti omenjena sodba precedens in skupaj z visoko dosojenimi denarnimi kaznimi bo morda imela vsaj delen odvračilni učinek za vse novodobne in politično motivirane »preiskovalce« arhivov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.