Nasilne meje

Zakaj lahko begunske in migrantske krize, ki se jih Slovenija tako zelo boji, prepreči le odprtje meja

Štiriindvajsetega aprila 2013 se je v bangladeškem mestu Savar zrušila Rana Plaza, stavba, v kateri je bilo več tekstilnih tovarn, ki so delale za različne globalne znamke, recimo Benetton, The Children’s Place, Mango in Walmart – umrlo je 1127 ljudi, bolj ali manj delavcev in delavk, ki so tezgarili in se znojili za majhen denar in v slabih, strahotnih, neznosnih delovnih razmerah. Plače so stalno zamujale, plačanega dopusta niso imeli, pogosto so delali do enajstih ponoči in ob praznikih, ženske niso mogle na porodniški dopust, niso smele na stranišče, neprestano so jih ustrahovali in priganjali, naj delajo hitreje, nabijali so jim strašne norme, silili so jih v opravljanje neplačanih nadur, obravnavali so jih kot sužnje, za varnost pri delu se niso zmenili, zasilnih izhodov in gasilnih aparatov ni bilo – in seveda, v Rana Plazi so nova in nova nadstropja, ki so jim dodajali nove in nove tovarne, dograjevali kar brez načrtov in dovoljenj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.