Peter Petrovčič

29. 6. 2018  |  Mladina 26  |  Politika

Žena je ovira

Ustavni sodnik in šovinistični župan

V občini Ribnica proslavo ob dnevu državnosti pripravijo nekaj dni pred drugimi, slavnostni govornik je bil letos ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič. Jaklič si je v govoru na vprašanje, kaj se je pravzaprav zgodilo pred 27 leti – v času osamosvajanja – odgovoril z besedami: »Z ustanovitvijo svoje lastne države smo si Slovenci – zase in za svoje potomstvo – odprli vrata v lastno vladavino. Ali kot bi rekli že naši stari: da si lahko izvolimo svojo vero in svoje postave.« Slovenci so v tistem trenutku šli po poti »samovlade«, ki je, pravi Jaklič, neodtujljiva pravica posameznega naroda oziroma posameznika, da si sam izbira vladarje … »Če želite v verskem smislu, takrat, ko je Bog v vrtu ob drevesu spoznanja človeku vdahnil svobodno voljo. Voljo, da – če tako hoče – reče bodisi ’da’ ali pa tudi ’ne’ celo Bogu samemu.«

Jaklič ni edini visoki javni funkcionar, ki bi ob praznovanju dneva državnosti govoril o teh stvareh. Je pa eden redkih ustavnih sodnikov, ki to počno. S tem ni nič narobe. Odzval se je povabilu župana občine Ribnica, člana SDS Jožeta Levstka.

A Levstek je širši slovenski javnosti najbolj znan po »županovih uvodnikih« v občinskem glasilu Rešeto. Sicer mož in oče petih otrok je tam razmišljal, da so se »moški ujeli v past, kar so seveda opazile tudi ženske, ki na račun tega posegajo po oblasti, pri tem pa se rade primerjajo z moškimi. Situacija je milo rečeno malce čudna; moški smo se ’poženščili’, ženske pa poskušajo igrati vlogo moških.« Levstek pogreša dobre stare čase: »Nekoč so vedeli, da je vzgoja fantov vse nekaj drugega kot vzgoja deklet. Fantje so morali še pred nedavnim v vojsko. Vem, da je bilo marsikomu to odveč in nepotrebno, toda … Če nisi sposoben za puško, tudi za žensko nisi.« Po njegovem mnenju se ženska »ne zaveda, da sama v vlogi vodje nikoli ne more zablesteti, ker ji manjkajo, milo rečeno, moške lastnosti, tako telesne kot duhovne«. Ženska se tudi ne zaveda več svoje osnovne vloge v odnosu do moškega – da bi ga izurila v vlogi zrelega moškega: »Žena je tu kot ovira, problem, da ga ne zna več sprejeti kot avtoriteto in glavo družine, s čimer bi krepila njegovo malce okrnjeno samozavest.« To je le nekaj razmislekov župana, ki vodi občino, iz katere prihaja ena izmed dveh romskih družin, ki državo pred evropskim sodiščem za človekove pravice tožita zaradi kršenja pravice do pitne vode.

»Hvala vsem, ki ste jo ustvarili, hvala vsem, ki se trudite zanjo – srečno, država Slovenija!« je nagovor sklenil ustavni sodnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.