Peter Petrovčič

 |  Mladina 26  |  Politika

Žena je ovira

Ustavni sodnik in šovinistični župan

V občini Ribnica proslavo ob dnevu državnosti pripravijo nekaj dni pred drugimi, slavnostni govornik je bil letos ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič. Jaklič si je v govoru na vprašanje, kaj se je pravzaprav zgodilo pred 27 leti – v času osamosvajanja – odgovoril z besedami: »Z ustanovitvijo svoje lastne države smo si Slovenci – zase in za svoje potomstvo – odprli vrata v lastno vladavino. Ali kot bi rekli že naši stari: da si lahko izvolimo svojo vero in svoje postave.« Slovenci so v tistem trenutku šli po poti »samovlade«, ki je, pravi Jaklič, neodtujljiva pravica posameznega naroda oziroma posameznika, da si sam izbira vladarje … »Če želite v verskem smislu, takrat, ko je Bog v vrtu ob drevesu spoznanja človeku vdahnil svobodno voljo. Voljo, da – če tako hoče – reče bodisi ’da’ ali pa tudi ’ne’ celo Bogu samemu.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.