Strašni novi svet

V 27. številki Mladine z dne 6. julija 2018 je bil objavljen članek „Strašni novi svet“ Vasje Jagra, v katerega je vključen tudi intervju z dekanjo FDV, prof. dr. Moniko Kalin-Golob.

V članku in intervjuju je nekaj stvarnih napak. Prof. dr. Monika Kalin-Golob NI članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti (tu gre najbrž za napako novinarja) ter NI VEČ članica Komisije za slovenski jezik v javnosti pri SAZU. Kolegica rada uporablja besedo „higiena“, zato naj tudi sam uporabim kriterij čistosti, tako priljubljen pri desničarskih in levičarskih čistuncih, ki vohajo umazanijo le pri drugih in drugačnih, sami pa za svoje zapackane duše nikoli ne uporabljajo mila. Nehigienično je, da prof. dr. Monika Kalin-Golob v javnosti nastopa kot članica Jezikovne komisije SAZU, ki ji v isti sapi odreka vsakršno strokovno vrednost in iz katere je izstopila na seji 27. junija 2018.

Predvsem pa tako članek kot intervju na tendenciozen, politikantski in manipulantski način izkrivljata in falsificirata sporočilo izjave „Moč jezika, jezik moči: o rabi ženskih jezikovnih oblik“, ki sem jo napisal v imenu komisije. Zavestno zamolčujeta vrsto poudarkov iz besedila in ustvarjata napačen vtis, da gre za primer zadrte patriarhalne mizoginije. Smešno in klavrno je, da mojo domnevno „avtoritativnost“ izvajata iz mojega pesniškega „avtorstva“.

Mislim, da si s svojimi devetdesetimi knjigami in z malone polstoletno zgodovino kritičnih družbenih angažmajev nisem zaslužil takih diskvalifikacij. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.