Strašni novi svet

Spoštovani, spoštovane in spoštovana!

Stari svet je strašen – ker zapostavlja vse, razen neumnih belih mož, med drugim tudi ženske. A če je edina rešitev, da od zdaj naprej zaradi uravnoteženosti zapostavljamo neumne bele može, je tudi novi svet strašen … Neumni beli možje niso samo neumni. So tudi hudobni in nasilni, hitro jezni in užaljeni. Poleg tega so oblastni, premožni, povezani, močni in oboroženi. Jasno je, da se bodo uprli vsakemu napadu na svojo večvrednost, se borili vztrajno in podlo. Še vedno so se … Treba je biti zvit – in v dotičnem primeru nam jezik to omogoča. Slovenščina pozna srednji spol. Ta čudoviti jezik je kot nalašč za obrazilne akrobacije. Res je, da srednji spol zanemarjamo, tako da se tudi slavisti na FF niso spomnili nanj. Ni tako dodelan kot ostala dva. A če slavisti sedejo skupaj, ga v enem tednu opolnomočijo za izražanje česarkoli v srednjem spolu … S tem bi ubili dve muhi na en mah. Neumni beli možje bi ostali brez utemeljenega opravičila za svoje jezikovno divjanje. Ljudje, ki pripadajo kateremu od množice ne-ženskih in ne-moških spolov, pa bi dobili svojo slovnično obliko.

Slovnična manjvrednost ženskega spola je vgrajena v jezik. In dokler bo vgrajena, bo prisotna v pogovorih in dejanjih, v odnosu moških in v samodojemanju žensk. Če hočemo premagati spolne in druge v nebo vpijoče neenakosti med ljudmi, se bo ena od front morala biti in izboriti z jezikom. Treba ga je korenito spremeniti – narediti takega, ki bo vsemu živemu in neživemu enako naklonjen, ne pa takega, ki bo zgolj spremenil predmet zapostavljanja.

S spoštovanjem! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.